05.10 Dia Mundial dels Docents, figuras clau de l'educació

04-10-2017

El 5 d'octubre se celebra el Dia Mundial dels Docents. "Enseñando en libertad, empoderant als docents" és el motiu d'aquesta jornada, organitzat des de 1994 sota els paraigües de la UNESCO. Convençuts que l'educació és una peça clau en el progrés de les persones i les comunitats, ens unim a aquest dia amb la vista pujada en el treball realitzat tant per la Fundació com per la resta d'organitzacions que formen part de Humana People to People.

Aquest treball en l'àmbit de la millora de l'educació es centra en diversos eixos: la formació professional per a joves, l'educació de menors vulnerables, les classes d'alfabetització per a adults i sobretot les Escoles de Professors del Futur (EPF), els 53 centres a Àfrica i l'Índia ha permès graduar-se a 35.000 professors de primària des de 1993. Una d'elles és (o serà pròximament) Onisia Engracia Antonio, que el testimoni recollit pels nostres companys d'ADPP-Angola reflecteix a la perfecció el treball de les EPF.

Aquestes escoles es centren en la capacitació dels que seran futurs mestres de primària, promovent el seu pensament crític i la seva capacitat d'adaptació a les condicions sovint complexes de la majoria de les seves comunitats, situades en zones rurals, amb escasses recursos i amb un ràtio per aula de 50 alumnes per professora.

'M'agrada ser professora, m'encanta ensenyar i veure com s'aprenen les nenes i els nens'

Onisia Engracia està formant-se a l'EPF de Caxito (Angola), un centre amb l'auspici de la nostro socio local ADPP. "Estic en el meu tercer any", explica, "m'agrada ser professora, m'encanta ensenyar i veure com s'aprenen les nenes i els nens". "El passat passat vaig treballar en el programa d'empoderament de noies. Amb el meu grup de pràctiques hem fet moltes accions a l'escola, com la posada en marxa de clubs o grups d'esport o de lectura ", continua.

Humana People to People està convençuda de la importància d'una educació de qualitat. El seu enfocament radica en la idea que els professors són un dels factors fonamentals en l'experiència d'aprenentatge dels petits, són models a seguir en les seves comunitats i juguen un paper important en el foment de normes culturals més inclusives i justes.

Escoles de Professors del Futur

La Federació impulsa les escoles de Professors del Futur a Angola, Guinea Bissau, Malawi, Moçambic, República Democràtica del Congo, Zàmbia i Índia. Acreditades a nivell nacional, el seu programa inclou una àmplia formació pràctica perquè els futurs docents apliquen sobre el terreny tot el que s'ha après i així acumulin experiència per a la qual serà a curt termini la seva professional laboral. De fet som alguna cosa més que professors: són dinamitzadors amb una gran capacitat per mobilitzar a la comunitat en pos de la millora de les seves condicions de vida.

Gran part del professorat que es gradúa són dones. Per Onisia Engracia, el més gratificant és el treball que realitza amb les noies: "És molt important que les persones siguin valorades. Pusimos en marxa un grup de dibuix i convidem a unes nenes a participar. Al principi no estaven molt interessats, però ens convinim i quan van començar a dibuixar, els va agradar. Em va sorprendre dibujaran tan bé. Al final, col·locem els seus treballs a la paret i convidem a altres estudiants de l'escola a veure'ls ". "Va ser una bonica experiència", confessa, "tot el món té diferents qualitats i podem ensenyar-nos uns als altres".

Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 està dedicat a l'educació i el seu principal objectiu és "garantir i promoure les oportunitats d'aprenentatge permanent per a tots". Des de les Nacions Unides es recorda que la finalitat d'aconseguir una educació inclusiva i de qualitat per a tots es basa en la ferma convicció que l'educació és un dels motors més poderosos i provats per garantir el desenvolupament sostenible. "Amb aquesta finalitat, l'objectiu busca assegurar que totes les dones i nens completen la seva educació primària i secundària gratuïta per al 2030. També aspira a proporcionar igualitari accés a l'accés a la formació tècnica i eliminar les desigualtats de gènere i ingressos, a més d'aconseguir la universal accés una educació superior de qualitat ", añaden.

Més de 35.000 professors capacitats

En el Dia Mundial dels Docents, Humana People to People recorda l'impacte que el treball de les organitzacions que formen la Federació té en la formació de professors a l'Àfrica i l'Índia. En gairebé 25 anys de treball, han capacitat a 35.000 professors de primària que posteriorment han exercit a comunitats amb altes taxes d'analfabetisme. A més, el passat passat uns 700.000 nens i nenes rebien classes d'estudiants en pràctiques d'aquestes escoles. Només el 2016, el nombre de futurs professors de primària que va rebre formació va ser de 12.500.

Para Humana, l'educació es converteix en l'eix que condueix la roda del desenvolupament i, per tant, la formació dels mestres és un component fonamental per assolir els reptes marcats pels ODS.

05.10 Dia Mundial dels Docents, figuras clau de l'educació-img1
05.10 Dia Mundial dels Docents, figuras clau de l'educació-img2
05.10 Dia Mundial dels Docents, figuras clau de l'educació-img3