'Posarem fi a l'epidèmia de SIDA per 2030', assegura l'ONU

21-06-2016

Els estats membres de les Nacions Unides han adoptat un compromís ambiciós en la lluita contra l'epidèmia de la SIDA: "Li posarem fi per 2030". Així ho va afirmar el president de l'Assemblea General, Mogens Lykketoft, durant la Reunió d'Alt Nivell per a Posar fi a la SIDA celebrat del 8 al 10 de juny a Nova York.

La declaració política sorgida d'aquesta cita, en què van participar 600 persones, inclou objectius i accions específiques i amb terminis concrets que s'han d'assolir per al 2020 si el món vol accelerar la resposta i posar fi a l'epidèmia de sida per 2030, dins el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

17 milions de persones amb accés a tractament antiretroviral

Durant la reunió a Nova York, ONUSIDA va resumir el progrés fet en els últims anys, gràcies al qual 17 milions de persones tenen accés al tractament antiretroviral i s'han produït descensos significatius en les morts relacionades amb la sida i en les noves infeccions pel VIH entre els nens. "Per primera vegada en la història podem dir que a l'Àfrica hi ha més persones començant el tractament contra el VIH que nous casos d'infecció pel VIH", va declarar el director executiu d'ONUSIDA, Michel Sidibé.

Va explicar que hi ha hagut un descens del 60% en les noves infeccions pel VIH entre els nens des de 2009 en els 21 països de l'Àfrica subsahariana que s'han vist més afectats per l'epidèmia. Per aprofitar aquest enorme progrés, es va presentar un marc per posar fi a la sida entre els nens, els adolescents i les joves: es pretén eliminar les noves infeccions entre els nens, garantir l'accés al tractament per a tots els nens que viuen amb el VIH i evitar noves infeccions pel VIH entre adolescents i joves.

Total Control of the Epidemic (TCE)

Aquesta voluntat encaixa amb la de la Federació Humana People to People, que fa enfront del VIH / SIDA a l'hemisferi Sud amb el seu programa Total Control of the Epidemic (TCE), mobilitzant sistemàticament a la comunitat al voltant de la prevenció del VIH i la accés als tractaments. Des de 1999, i en 10 països, s'ha permès mobilitzar més de 11 milions de persones, que ara tenen tota la informació sobre l'epidèmia i a lao serveis de salut locals.

'Posarem fi a l'epidèmia de SIDA per 2030', assegura l'ONU-img1
'Posarem fi a l'epidèmia de SIDA per 2030', assegura l'ONU-img2