Les nostres plantes obren les portes a la societat

22-12-2017

Com a complement a la nostra tasca de sensibilització, comptem amb un Programa de Visites a les Plantes de Preparació per a la Reutilització de Residus Tèxtils de l'Ametlla del Vallés, Leganés (Madrid) i Valderrubio (Granada), enquadrat en el Programa de Sensibilització 'Teixits Educatius'. L'objectiu és donar a conèixer el nostre treball de preparació per a la reutilització del tèxtil utilitzat. Les visites consten de recorreguts planificats que busquen transmetre la transparència de les nostres accions i reforçar les relacions amb les nostres entitats col·laboradores.

 "Desconocíem tot el que es fa amb la roba que donem. No sabíem què hi ha darrere de les nostres donacions ni l'abast del treball que realitzes ", va confessar Marta Lloret, professora de l'Institut de Vilablareix (Girona), després de visitar la nostra planta de preparació per a la reutilització de l'Ametlla del Vallès (Barcelona). Un centenar d'alumnes d'aquest centre han participat en el nostre Programa de Visites, amb el que volem obrir les portes dels nostres equips a la societat.

Va dirigit a institucions, organitzacions i empreses que tenen interès en el nostre treball, amb especial atenció als nostres col·laboradors públics i privats. També a centres escolars amb inquietud per desenvolupar accions amb els seus alumnes i alumnes en què la segona vida de la roba és protagonista.

La relació d'Humana amb Vilablareix es remunta a 2015: en aquest petit municipi de Girona, la recollida selectiva de residus es fa porta a porta. La fracció del tèxtil es va unir a aquest sistema fa dos anys i, des de llavors, els veïns i les veïnes saben que poden deixar la seva bossa de roba usada en el seu portal el primer luns de cada mes (s'afegeix un dia més en alta temporada ).

Visita coordinada amb l'Institut i l'Ajuntament

Recentment, des de l'institut ens van expressar el seu interès a conèixer on va anar a parar la roba que donaven, el que va donar pas a una visita a la nostra planta de preparació per a la reutilització, coordinada amb l'Ajuntament de Vilablareix. Dividits en grups i acompanyats pels seus tutors i pels membres del Programa de Visites, els nois i les noies de 12 i 13 anys (al voltant de 100 en total) van aprendre que la donació de roba és gestionada per un equip de professionals per garantir que les peces tenen el millor destí possible per a ser reutilitzades atendiendo a les seves característiques, qualitat i estat.

"La roba que ja no utilitzo la pongo en una bolsa i la meva mare la dona", va reconèixer Josep, un dels alumnes, durant el recorregut. I a més, afegint una vista al voltant: "Això significa que puc trobar les que van ser els meus t-shirts i pantalons en algun lloc d'aquesta planta?". Bé, si la donació ha estat recent, és possible; si d'això fa algun temps, segurament ha seguit algun dels quatre grans destins:

  • El primer és la reutilització, ja sigui a través de les nostres botigues de segona mà o mitjançant la seva exportació (principalment a Àfrica: els associats locals de la Fundació -tambien entitats sense fi de lucre- es comercialitzen a preus de mercat als països de destinació per generar recursos per a la cooperació al desenvolupament).
  • Una altra part de la roba es troba en un estat que no permet la seva reutilització pel que es ven a empreses de reciclatge tèxtil per aprofitar la matèria primera per a la fabricació de productes com mantells i rags.
  • Una petita fracció es tracta de residus no tèxtils, que són derivats als gestors autoritzats corresponents, mentre que un altre percentatge de la roba es destina a Combustible Derivat de Residu (CDR) amb l'ajuda d'empreses especialitzades.
  • Una última part s'envia a tractament final (vertedero) perquè està compost per material que no es pot reutilitzar ni reciclar donat el seu estat.

En el cas dels centres educatius, la visita es completa amb el taller "Hi ha Roba Estesa", que té com a objectiu difondre la importància de la prevenció de residus i la reutilització del tèxtil utilitzat, la seva relació amb la sostenibilitat global, la protecció del medi ambient i la cooperació al desenvolupament. També persegueix acercar la problemàtica ambiental i social relacionada amb la roba a un públic familiar, així com els beneficis d'adquirir hàbits de prevenció i reutilització, i fomentar la seva participació i col·laboració.

Les nostres plantes obren les portes a la societat-img1
Les nostres plantes obren les portes a la societat-img2
Les nostres plantes obren les portes a la societat-img3