Units en la lluita contra el VIH/SIDA

01-12-2012

Més de 25 milions de persones van morir a causa del virus entre 1981 i 2007, una xifra que converteix aquesta pandèmia en una de les més destructives de la història. Avui dia, s'han aconseguit multitud d'avenços en el tractament del VIH, hi ha lleis per protegir les persones portadores del virus i sabem molt més sobre la malaltia. Les persones amb VIH són capaces de prendre les regnes de les seves vides i fer els canvis necessaris per a viure més i millor. Això és possible no només als avenços científics i mèdics, sinó també a l'esforç diari en el terreny de l'educació i en l'àmbit de l'apoderament que es du a terme país per país, poble per poble, casa per casa i persona a persona.

Però encara hi ha moltes persones que no saben com protegir-se, tant elles com els altres, davant del VIH. L'estigma i la discriminació continuen essent una realitat per a moltes persones que viuen amb el virus. El Dia Mundial de la SIDA ens recorda que el VIH no ha desaparegut i que segueix essent vital recaptar fons, augmentar la consciència social, lluitar contra els prejudicis i millorar la formació i l'educació al voltant de la malaltia.

34 milions de portadors
Les noves infeccions pel VIH s'han reduït a la meitat a l'última dècada en 25 països, molts d'ells d'Àfrica, el continent més afectat per la SIDA. Arreu del món, les noves infeccions han disminuït un 22% des del 2001 (quan es van registrar 3,2 milions) mentre que la dels nadons, han caigut un 40%. El nombre de morts per SIDA ha passat d'un màxim de 2,3 milions al 2005 a 1.700.000 l'any passat.

Tot i que les noves infeccions s'han reduït, al 2011 van ascendir a 2,5 milions; per contra, només 1,4 milions de persones van rebre per primera vegada tractament. Les noves infeccions, unides al volum de persones infectades en anys anteriors, han provocat que al 2011 es va aconseguir un nou màxim, amb un total de 34 milions de portadors. D'entre ells, el 49% dels adults que viu amb VIH són dones, un percentatge que ha variat poc en els últims 15 anys. A més, la proporció segueix essent major a l'Àfrica subsahariana, on 6 de cada 10 adults portadors són dones.

Si bé la recerca d'una vacuna continua, els avenços aconseguits fins ara en la lluita contra la malaltia s'han obtingut gràcies als esforços de prevenció. La lluita contra el VIH / SIDA ha de continuar des de tots els àmbits: mèdic, social, científic i personal. El treball d'Humana People to People es basa en el principi que, per aturar l'epidèmia, és necessari combinar l'acció individual i el coneixement de la malaltia per part de les persones amb l'acció col·lectiva de les comunitats afectades. Aquestes accions individuals i col·lectives, alhora, han de complementar la tasca dels governs i de les organitzacions.

Humana i el Programa TCE
El treball d'Humana en la lluita contra el VIH / SIDA es porta a terme a través del programa Total Control of the Epidemic (TCE), que ha involucrat ja a 13,8 milions de persones i que ha aconseguit afavorir un canvi en el comportament de les persones a l'hora d'afrontar la malaltia. TCE ha demostrat que quan les comunitats s'organitzen i l'atenció mèdica es pot combinar amb l'acció individual i comunitària es produeix un canvi real i durador en la vida de les persones.

En una avaluació externa de TCE a Sud-àfrica, un 92% dels enquestats va indicar que el programa havia provocat un canvi en les seves vides. A Zimbabwe, en un sol districte, gràcies a TCE, 25.000 persones van acudir a un hospital, clínica, o servei de test sobre terreny per a conèixer el seu estatus davant la malaltia. Es va incrementar, a més, el nombre de persones que seguien tractament amb antiretrovirals, passant de les 300 a les 2.000.

Vacuna i prevenció
La recerca d'una vacuna ha de continuar. Tanmateix, els esforços de prevenció per educar, capacitar i apoderar els individus i les comunitats per prevenir la infecció pel VIH i els seus efectes devastadors també han de prosseguir i ampliar-se. La participació activa i integral i l'apoderament dels propis individus -a través d'un enfocament individual/comunitari que inclogui aspectes mèdics, suport, capacitació i reducció de la pobresa- han demostrat ser fins ara l'únic mitjà per a lluitar veritablement pel VIH. Serà a través d'aquests esforços coordinats, en els quals no hi caben excuses, quan s'aconsegueixi acabar amb la SIDA.

Units per acabar contra la SIDA
Humana és una de les 35 organitzacions, al costat de Médicos Sin Fronteras, Intervida o Farmamundi, entre d'altres, que s'han adherit al manifest 'Unidos para acabar con el SIDA'. L'objectiu d'aquest document és manifestar de manera conjunta que és el moment d'apostar definitivament per la fi del VIH / SIDA. Per això es fa una crida a les autoritats polítiques i governamentals a unir forces per fer front, tots units, a la lluita contra la pandèmia. El manifest està promogut per Salud por Derecho.

Descarrega el Manifest i difon-lo.

Units en la lluita contra el VIH/SIDA-img3