Una universitat per a l'educació i la justícia

15-01-2014

En apropar-nos a l'edifici , veiem un autobús estacionat a l'entrada principal. Alguns dels estudiants de la One World University (OWU) de Moçambic acaben de tornar d'un viatge en autobús de quatre mesos a través d'Àfrica del Sud, un dels aspectes més destacats que ofereix el programa de tres anys del centre per convertir-se en mestre. Caminant pels passadissos de la OWU, hi ha escampats petits grups d'estudiants. Parlen en veu baixa. L'únic so que trenca el silenci lluny de l'enrenou i el bullici de la ciutat és el cant dels ocells.

Formació de professors i lluita contra la pobresa
La OWU es va crear a Moçambic el 1998 amb l'objectiu d'enfortir el sistema educatiu del país, gràcies als dos graus que ofereix: formació de professors i desenvolupament comunitari, respectivament . El campus està situat a Changalane, a 80 quilòmetres de la capital , Maputo. Apartat de la carretera principal , envoltat de diverses hectàrees de camp , i proper a les muntanyes Petits Libombos, prop de Swazilan, ofereix l'ambient ideal per estudiar. "Els estudiants estan a prop de les comunitats rurals d'on la majoria d'ells procedeix. Aquí tenen tota la tranquil • litat necessària per estudiar i estar en contacte amb la seva gent ", explica Dina Bak, una de les responsables de la OWU.

Des de mitjans dels noranta, després d'una llarga guerra civil que va suposar un dur cop per al sistema educatiu de Moçambic , la situació ha millorat considerablement . Però encara queda molt per fer. Una gran proporció dels mestres de primària no tenen la formació adequada, en tant que alguns treballen a doble i triple torn per fer front a l'escassetat d'aules i mestres. A primària, hi ha una mitjana d'un mestre per cada 74 nens.

296 graduats en educació fins a la data
Fins ara, la OWU ha graduat 296 Llicenciats en Educació. Antonio cursa el seu últim any i afirma que està gairebé a punt per començar a treballar com a professor. "A més dels cursos teòrics , he après com treballar amb els estudiants. Un nen d'una zona rural al nord de Moçambic no és el mateix que un nen de Johannesburg. El sistema d'educació varia d'un país a un altre ", explica. La majoria dels graduats de OWU treballa ara com a mestres en algun dels 24 Teacher Training College d'Humana People to People a Moçambic, Malawi, Angola i l'Índia.

El programa en desenvolupament comunitari es va iniciar el 2009, inspirat pel president de Moçambic, Armando Emilio Guebuza, que va dir: "El que necessitem és un curs de lluita contra la pobresa. Persones que treballen als barris , al costat de la gent . Heu graduaros en la llicenciatura de lluita contra la pobresa ". I això és el que ADPP - Moçambic va fer. El grau de 'Fighting with the poor ' se centra en la formació teòrica i pràctica dels estudiants en els processos de transformació de la societat ; posa l'accent en la responsabilitat de les persones per aconseguir la justícia i la igualtat . "La meitat del programa es porta a terme dins de les comunitats. Passem temps allà, treballant amb ells, coneixent les seves necessitats i tractant de canviar les coses", explica Olivio, un dels graduats per la OWU i que en l'actualitat forma part del personal del centre: "És molt gratificant veure com és possible millorar la vida de les persones".

Una universitat per a l'educació i la justícia-img1
Una universitat per a l'educació i la justícia-img2
Una universitat per a l'educació i la justícia-img3