Túnels solars per lluitar contra la fam

27-08-2013

Els túnels solars són una solució simple, efectiva i respectuosa amb el medi ambient: estructures de bambú amb terra de ciment que permeten als agricultors assecar els productes en qüestió d'hores i emmagatzemar-los per l'estació seca o per vendre'ls quan augmentin els preus de mercat.

Gràcies a la iniciativa alemanya Wisions of Sustainability i al programa Farmers 'Club d'Humana i ADPP-Mozambique, els districtes de Ancuabe, Pemba Metuge, Meluco, Quissanga i Mocimia, a la província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic, compten amb sis assecadors solars des de principis de 2013.

L'acció compta amb el cofinançament del Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie GmbH, a través de la iniciativa Wisions of Sustainability, recolzada per la Fundació suïssa Proevolution.

La població d'aquesta regió fa anys que lluita contra la pobresa extrema i l'aïllament, fets que han provocat que tingui les taxes més altes de malnutrició del país. Gestionats com petites empreses en les que els usuaris (majoritàriament, dones) paguen una petita quota, els túnels s'han convertit en una eina fonamental en la lluita contra la fam.

Tècniques d'agricultura sostenible
Els Farmers 'Club són associacions d'agricultors en què comparteixen experiències, aprenen els uns dels altres i reben formació en tècniques d'agricultura sostenible, promovent l'agricultura de conservació com a mètode per obtenir millors collites. Per Wisions, aquesta part és fonamental: "Els països més pobres són els que emeten menys gasos hivernacle i, però, són els més vulnerables al canvi climàtic. El nostre objectiu és crear tecnologies respectuoses amb el medi ambient que estimulin el desenvolupament en les regions pobres ".

Els túnels disposen d'espai suficient perquè 50 famílies s'assequin els seus productes, tant per a consum propi com per a la venda, el que ha millorat la seva dieta i augmentat els seus ingressos. Josefina Josep, una de les participants del projecte, mostra el seu entusiasme: "Quan recollim els diferents tipus de collita al maig, posem tots els productes per assecar als túnels solars, de manera que els puguem consumir de juliol a desembre. A més, durant aquest període, també intentem vendre el que ens sobra als mercats locals ".

Niurunia Selemane, per la seva banda, és compradora habitual dels productes assecats en aquests túnels: "Em sento molt agraïda a aquesta iniciativa perquè ara podem comprar productes de fora de temporada. A més d'estar molt bons, mantenen totes les propietats nutricionals ", explica.

Túnels solars per lluitar contra la fam-img1
Túnels solars per lluitar contra la fam-img2
Túnels solars per lluitar contra la fam-img3