Treballant per l'empoderament de la dona brasilera

01-04-2014

Les dones de les àrees rurals tenen un paper crucial per al desenvolupament. Són agents clau per assolir els canvis econòmics, socials i ambientals pertinents requerits per a un món sostenible. Constitueixen el 43% de la força laboral agrícola a tot el món i fins a un 70 % en alguns països. No obstant això, tenen davant seu molts reptes, com l'accés limitat a l'educació, a unes condicions sanitàries apropiades i al crèdit.

Amb els mateixos recursos, les dones podrien fer molt més que els homes. Això és el que estima l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides (FAO). Si les dones agricultores tinguessin les mateixes oportunitats i recursos que els homes, la producció agrícola en 34 països en desenvolupament augmentaria en una mitjana estimat de fins a un 4%. Això podria reduir fins a un 17% el nombre de persones desnodrides en aquests països, el que suposaria un màxim de 150 milions menys de persones famolenques.

Índex de desigualtat de gènere
Si bé Brasil és una important potència agrícola i industrial, la pobresa està molt estesa en algunes regions del país. Una cosa que crida més encara l'atenció tenint en compte les inversions multimilionàries que el país està efectuant de cara a l'organització del Mundial de Futbol d'aquest estiu i els Jocs Olímpics de 2016.

És cert que recentment s'han fet millores en la distribució dels ingressos, però els problemes de desigualtat i l'exclusió social continuen sent l'arrel de la pobresa a les zones rurals. Per exemple, el 58 % de la població de la regió nord-est viu amb menys de dos dòlars per dia, i lluita per satisfer les seves necessitats més bàsiques. Malgrat les fites assolides en matèria de drets de les dones durant el segle passat, Brasil ocupa el lloc 85 de 207 països en base a l'Índex de Desigualtat de Dènere de l'ONU, que mesura els desavantatges de les dones en les àrees de força de treball, empoderament i drets reproductius. Aquestes diferències entre els homes i les dones són més pronunciades a la zona nord-est del país.

Capacitació i desenvolupament comunitari

Per abordar aquesta situació, Humana Brasil implementa un programa per capacitar les dones rurals en aquesta regió del país. Al voltant de 1.000 d'elles, dels cinc municipis de la zona (Bahia, Cansanção, Muntanya Sant, Quijingue, Tucano, i Euclides da Cunha), distribuïts en 54 grups productius, són part del projecte que fomenta la seva independència econòmica i la iniciativa empresarial.

Paral • lelament, Humana Fundación Pueblo para Pueblo prossegueix amb el Programa de Desenvolupament Comunitari en Itiuba, Cansançao, Quinjingue i Badia, dut a terme amb la col • laboració de HPP-Brasil. Consta de vuit grans línies basades en la dotació de les destreses necessàries perquè sigui la pròpia comunitat la que promogui el seu desenvolupament, amb especial atenció al paper de la dona.

Treballant per l'empoderament de la dona brasilera-img1
Treballant per l'empoderament de la dona brasilera-img2
Treballant per l'empoderament de la dona brasilera-img3