Somnis de futbol a Zimbabwe

15-07-2014

Fa dos dies que va acabar la Copa Mundial de Futbol de Brasil. Els equips i els aficionats tornen a casa pensant en els resultats assolits. Mentrestant, joves de tot el món segueixen somiant amb seguir els passos dels seus ídols futbolístics. 

A la Ponesai Vanhu Junior School, a Zimbabwe, una escola per a nens vulnerables, dos brillants joves han aconseguit fer un pas més per assolir el seu gran somni: jugar en l'equip nacional de futbol. Dudzai Chimusasa és davanter del primer equip de l'escola. A més juga en els equips de Shingirirai, Black Nugget i Montana, tots ells en Chitungwiza. 

L'any passat, va tenir l'oportunitat de jugar a l'equip sub-17, representant a Zimbabwe en el campionat de futbol a sis de l'International Orphan and Vulnerable Children 's Sport Festival, a Polònia. 

Messi, el gran ídol
Dudzai ens descriu com es va sentir quan es va adonar que havia estat seleccionat: "Estava aclaparat per l'alegria. No podia creure que un jove orfe com jo pogués tenir aquesta oportunitat". Dudzai va arribar a Ponesai Vanhu el 2010, després que els seus pares morissin. Actualment està acabant el tercer curs de l'escola secundària. La seva gran ídol és, sens dubte, Lionel Messi. Al camp, amb el que més gaudeix, com a bon davanter, és marcant gols. A més, li encanta aprendre dels seus ídols nous regats i habilitats amb la pilota, per tal de millorar el seu joc i el de l'equip. 

L'organització del torneig va a càrrec de Hope for the Euro Association, amb l'objectiu donar poder als xavals procedents d'entorns desafavorits darrere d'aconseguir els seus somnis. En principi, el torneig estava reservat a equips polonesos, integrats per joves en situació de vulnerabilitat. El 2010 el torneig era ja tan popular que va adquirir caràcter internacional, fins esdevenir el que és actualment: una autèntica "Copa del Món" en què participen seleccions de més de 20 països. 

En l'última edició, l'equip de Zimbabwe va jugar tres partits abans que fos eliminat del torneig. El partit més memorable per Dudzai va ser el disputat contra Alemanya, en què el seu equip va guanyar per 1-0. "Ha estat un partit molt competit, però sempre amb joc net", explica. No obstant això, el record més important que té del torneig és l'haver viatjat en un avió per primera vegada. "Tot just em creia el que estava passant. Em sentia com un ocell". 

Lliçons de vida
Dudzai assegura que el més difícil durant el torneig va ser la comunicació amb els jugadors d'altres països a causa del idioma. Tot i això, el torneig li va proporcionar unes fantàstiques lliçons de vida que, a més, ara li serveixen per ajudar els companys que aquest any viatgen a Polònia per jugar el campionat. Per Dudzai, l'experiència els aporta un plus de confiança. El seu pròxim objectiu és jugar en un equip de la National Premier League de Zimbabwe, una gesta que segurament aconseguirà. El seu consell per als jugadors més joves és el següent: "Si tenen talent, estic segur que podran destacar en el que fan". 

Entre els jugadors seleccionats per al torneig d'aquest any, que es disputa a finals de juliol, es troba Tinotemna Guvheya. L'ídol d'aquest jove porter és Tapiwa Kapini, el porter del AmaZulu Club. El seu objectiu, igualment, és arribar a ser una estrella en l'equip de futbol nacional de Zimbabwe.

-

Somnis de futbol a Zimbabwe-img1
Somnis de futbol a Zimbabwe-img2
Somnis de futbol a Zimbabwe-img3