Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Per què la moda secondhand és imprescindible

23-10-2019

Cradle to cradle, del bressol al bressol, és el concepte que al 2002 van plantejar el químic- ecologista alemany Michael Braungart i l’arquitecte-paisatgista americà William McDonough. La premissa fonamental de senvolupada per ambdós és el canvi de la consigna principal de l’ecologisme, la coneguda regla de les tres erres: Reduir, Reutilitzar, Reciclar. Els autors consideren que reduir l’impacte dels processos productius sobre el medi ambient provoca que s’alenteixi, però no l’elimina.

Proposen anar a l’arrel dels problemes: des del propi disseny i concepció de qualsevol producte o acció han de tenir-se en compte totes les fases de producció involucrades, des de l’extracció de matèries primeres fins al reciclatge. És l’origen de l’economia circular, que s’inicia amb l’ecodisseny.

En la indústria de la moda hi ha molts elements a tenir en compte en aplicar el model econòmic circular: per a què un article de roba pugui ser reutilitzat o reciclat íntegrament al final del cicle de vida, és necessari que es tingui en compte aquest final en el moment de la concepció i el disseny. Tot un repte per al funcionament lineal de la indústria.

Hom diu que el mercat de segona mà és un pedaç i no una solució al repte de la sostenibilitat en la moda. Certament no és la solució, però per molt que avancem cap a una moda 100% circular, el secondhand continuarà sent necessari i indis pensable. L’únic motiu: el consumisme.

La tendència creixent del low cost i la consolidació del fast fashion com a models imperants en la indústria de la moda ens han dut a un consum exagerat i molt allunyat de les nostres necessitats reals. És indiscutible: comprem roba per sobre de les nostres possibilitats i, sobretot, i molt més greu i perillós, de les del Planeta.

Per això, per molt que la moda camini lenta però tant de bo inexorablement cap a la circularitat, el secondhand serà ne cessari mentre els nivells de consum continuïn sent excessius. La peça més sostenible és la ja fabricada, sempre és millor la reutilització que el reciclatge i sobretot que produir-la de nou, tot i que sigui amb materials ecològics. És una qüestió d’aprofitament de recursos. De sentit comú.

La moda circular no pot prescindir de la reutilització, ja que el consum mai serà 100% eficient. Sembla clar, per tant, que el futur de la moda només pot ser circular i secondhand.

Per què la moda secondhand és imprescindible-img1
Per què la moda secondhand és imprescindible-img2