Objectiu: recuperar 1,5 milions de peces durant la Setmana de la Prevenció de Residus

15-11-2023

Recuperar 1,5 milions de peces de roba en només 9 dies per evitar l'emissió de 1.200 tones de CO2 durant aquest període. És el repte que afronta Humana Fundació Poble per a Poble durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 18 al 26 de novembre.

A l'edició de l'any passat, l'entitat va recollir 1,4 milions i ara vol elevar aquest registre per donar una segona vida a la màxima quantitat possible de residus tèxtils.

Humana va impulsar “El repte del milió de peces recuperades” a les darreres edicions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Després de quedar-se a les portes d'aconseguir-ho diverses vegades, l'any passat la resposta va ser aclaparadora: les donacions van pujar a 349 tones a tot Espanya, equivalent a 1,4 milions de peces.

“Aquesta acció va evitar que aquesta enorme quantitat de residus tèxtils acabessin en un abocador”, indica Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes de la Fundació, que xifra a 1.266 les tones de CO2 que es van evitar gràcies a aquesta gestió. “Aquest any volem anar més enllà, per conscienciar la població de la importància de dipositar la roba i el calçat que no necessita als contenidors adequats, i així aconseguir que les xifres de roba reutilitzada vagin a l'alça”, indica.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus promou la realització dactes comuns de sensibilització; cada vegada se celebra un dia temàtic i en aquesta 15a edició s'ha posat el focus en la importància de reduir els envasos.

On dipositar la roba usada

Les donacions es dipositen als punts de recollida selectiva de roba usada, ja sigui en algun dels 5.000 contenidors verds de la via pública o els que hi ha a l'interior de les 50 botigues de moda sostenible que l'entitat té a Madrid, Barcelona, Sevilla i Granada.

El residu tèxtil recuperat es trasllada a les dues plantes de preparació per a la reutilització que té la Fundació, a Leganés (Madrid) ia l'Ametlla del Vallès (Barcelona). Sis de cada 10 peces classificades tenen una nova vida a través de la reutilització, una proporció que augmenta al 90% en afegir processos de reciclatge.

“La gestió d'aquestes peces de roba i calçat permet que tornin al mercat com a moda sostenible i reutilitzada. Aquest procés té una finalitat ambiental i també social, ja que els fons que es generen permeten l'execució de projectes de cooperació al desenvolupament a països del Sud i accions socials a Espanya”, indica Rafael Mas.

"Com a especialistes en preparació per a la reutilització, el nostre objectiu és obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, sent fidels a la Jerarquia de Residus de la UE, que situa la prevenció i la reutilització davant del reciclatge i l'eliminació", afegeix.

Accions durant la Setmana Europea

Humana impulsa diverses accions de sensibilització en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus:

  • Taller d'elaboració de titelles: el 18 de novembre a Rubí (Barcelona) i el 24 de novembre a Calella (Barcelona).
  • Col·laboració amb els supermercats Caprabo de Catalunya, amb el repartiment de fullets informatius als establiments que compten amb un punt de recollida selectiva de residus tèxtil

Més notícies

Objectiu: recuperar 1,5 milions de peces durant la Setmana de la Prevenció de Residus-img1
Objectiu: recuperar 1,5 milions de peces durant la Setmana de la Prevenció de Residus-img2
Objectiu: recuperar 1,5 milions de peces durant la Setmana de la Prevenció de Residus-img3