Millorant les condicions de vida de 150 orfes i òrfenes de Djonasse, a Moçambic

21-05-2013

El Programa HOPE ofereix esperança a aquells que estan infectats i / o afectats per VIH / SIDA, promovent la seva mobilització perquè visquin dia a dia d'una manera positiva amb un patiment menor. Treballa igualment en el suport a infants orfes a conseqüència d'aquesta malaltia.

El Centre HOPE a Djonasse, a Maputo, Moçambic, està permetent la millora de les condicions de vida de 150 nens i nenes orfes, treballant per a això en aspectes com la nutrició i les condicions sanitàries. El programa estimula la proactivitat de les famílies participants, dotant-les de les eines i coneixements necessaris perquè siguin elles mateixes les que millorin la seva qualitat de vida. De fet, gràcies al seu esforç, han aconseguit produir major nombre d'hortalisses, cereals i pollastres, assegurant, així mateix, la sostenibilitat de la producció.

L'entusiasme demostrat pels participants a l'hora d'explicar i explicar als seus familiars i veïns els avenços aconseguits ha contribuït a la reducció de l'estigma i la situació de discriminació que patien. A més, s'ha aconseguit infondre en la comunitat un sentiment de positivitat a l'hora de pensar en el futur dels nens i nenes, alguna cosa no gaire habitual en comunitats com aquesta.

Cultius agrícoles i millora de l'alimentació
El centre ha creat un camp model en què les persones involucrades aprenen noves tècniques agrícoles i reben kits de llavors (enciam, col, pastanaga, ceba, tomàquet i carbassó) perquè puguin conrear en els seus propis terrenys, posant en pràctica l'après. En l'actualitat, cada família disposa d'un hort d'entre 8 i 10 m2 de superfície, situat al costat del seu habitatge o en camps comunals propers. Les hortalisses i cereals collits, permeten la millora de l'alimentació dels membres de la comunitat, aconseguint, al mateix temps, un excedent per vendre en el mercat local. Amb això, s'obtenen uns ingressos que permeten la compra de noves llavors destinades a la següent collita i diners en efectiu per administrar en el seu dia a dia per a compres de medicaments, material escolar, uniforme, roba i altres despeses quotidianes.

El suport de la Fundació Tragaluz en l'últim any ha facilitat la col · laboració amb partners locals, com l'Institut Moçambiquès de Recerca Agrícola, que ha aportat 350 quilos de plançons de patata dolça. El seu cultiu ha generat una aportació suplementària de hidrats de carboni, fonamental per a les famílies, així com ingressos extres.

Tancs d'aigua i cria de pollastres
El sòl de l'àrea Djonasse és sorrenc, de manera que la construcció de pous no és la solució més recomanable per a l'obtenció d'aigua. Per això, s'han adquirit tres tancs, de 1.000 litres cadascun, així com 50 regadores, per facilitar el reg. Aquests tancs també proporcionen aigua potable per a consum humà. Amb ells, s'ha aconseguit disminuir el nombre de casos de diarrea entre els infants. Suposen també un estalvi de temps en la recerca d'aigua, el que permet que les famílies es dediquin a altres activitats igualment necessàries per a la comunitat.

Tan important està sent l'increment de la producció agrícola com la petita granja de pollastres creat. Cada mes les famílies produeixen 300 pollastres, la meitat dels quals es dediquen a autoconsum, pel que cada mes es lliura un pollastre a cada nen i nena. La resta, es ven en el mercat local per generar ingressos.

El projecte a més, ha anat més enllà dels objectius generals marcats, ja que ha treballat en altres aspectes com l'accés a l'escola o el foment de la pràctica d'esports.

Millorant les condicions de vida de 150 orfes i òrfenes de Djonasse, a Moçambic-img1
Millorant les condicions de vida de 150 orfes i òrfenes de Djonasse, a Moçambic-img2
Millorant les condicions de vida de 150 orfes i òrfenes de Djonasse, a Moçambic-img3