Laos: idees per canviar el món

02-09-2014

'Pay it Forward' és una de les nostres pel · lícules favorites. Explica la història d'un jove, Trevor, que rep en una de les classes l'encàrrec de proposar una idea per canviar el món. Trevor suggereix dur a terme un pla per ajudar a tres persones de manera que transformi les seves vides. A canvi, aquestes han d'ajudar a tres persones a fer el mateix, començant així una llarga cadena de bones accions. Amb la seva idea, Trevor impulsa tota una revolució. 

Aquest concepte de bones accions en cadena en lloc del pagament per elles es remunta molt més enllà d'aquesta pel · lícula. De fet, es pot trobar ja a l'antiga Grècia. Aquest concepte és també molt eficaç quan es tracta de cooperació i desenvolupament. De fet, en els nostres projectes ho apliquem no només per ajudar a canviar la vida de les persones, sinó també per garantir la sostenibilitat de les accions dutes a terme i aconseguir que cada euro destinat i esforç realitzat vagin una mica més enllà.

Préstecs rotatoris de cabres
En gran part dels nostres projectes de Child Aid-Ajuda a la Infància, els membres de la comunitat participants reben en préstec petit guanyat així com formació sobre com criar. A canvi es comprometen a transmetre els coneixements a altres membres de la comunitat ia lliurar part de les cries obtingudes, aconseguint amb això que els beneficis del programa es multipliquin de manera exponencial. Aquesta simple acció canvia les vides de moltes persones, ja que els proporciona una font regular d'aliments i ingressos el que dota d'estabilitat a les seves vides. Això beneficia tota la comunitat. 

Els Child Aid que Humana desenvolupa a Laos inclouen aquest sistema, promovent el préstec de cabres i arbres de mango. En els propers anys s'espera que gràcies als 600 plançons disponibles s'obtinguin dos arbres per a cadascuna de les famílies que participen en el projecte, en el qual estan involucrades vuit llogarets. 

Així mateix, a principis d'any, 10 famílies van rebre 5 cabres cadascuna, que estan criant al costat de quatre bocs. Les famílies involucrades s'han compromès a distribuir entre altres membres de la comunitat les cries femella que neixin durant els tres primers anys. Passats aquests tres anys, podran disposar per al seu consum de les noves cadellades que neixin. Totes les cabres i les seves cries són vacunades, per assegurar que gaudeixen de bona salut. 

Fins al moment han nascut 48 cabretes, que són lliurades a les noves famílies quan compleixen tres mesos d'edat. El procés es repetirà al llarg dels pròxims tres anys per proporcionar almenys cinc cabres a cadascuna de les 30 famílies. Aquesta, a priori, senzilla idea, està tenint un gran impacte en les famílies, que podran utilitzar les ventrades obtingudes per a la seva alimentació, venent al mercat els excedents, per obtenir de forma regular ingressos amb què comprar altres aliments, la qual cosa redundarà en la seguretat alimentària de la comunitat, i altres productes de primera necessitat. La carn de cabra és molt valuosa a Laos ia la veïna Vietnam, de manera que l'obtenció d'ingressos està pràcticament garantida. 

Progrés col · lectiu i ajuda als altres
Les comunitats que participen en els projectes d'Humana entenen perfectament que la millor oportunitat per aconseguir el progrés col · lectiu rau en ajudar els altres. Amb aquest esperit neixen les cooperatives agrícoles, formades per compartir coneixements i bones pràctiques, o els grups d'estalvi; són creats per ajudar les persones a prendre les regnes de les seves vides i treballar a favor del seu propi progrés. Alhora, escoles i senzilles infraestructures d'aigua i sanejament es construeixen amb la col · laboració de tots els membres de la comunitat. 

Els beneficis que s'aconsegueixen amb aquestes iniciatives són tan simples com els aconseguits amb la construcció d'una latrina, o tan importants com les que permeten que un 70% més de dones acudeixin als serveis de maternitat i d'atenció als nounats, com és el cas de Laos. Sigui quina sigui la seva dimensió, cada millora aconseguida pot tenir profunds efectes de transformació en les comunitats, en què els seus membres treballen junts per aconseguir sortir de la pobresa i millorar dràsticament les seves condicions de vida.

Laos: idees per canviar el món-img1
Laos: idees per canviar el món-img2
Laos: idees per canviar el món-img3