La lluita contra la malària prossegueix, amb la prevenció com a clau

25-04-2019

La malària o paludisme segueix sent una de les malalties infeccioses de major impacte sobre les comunitats dels països en desenvolupament. Segons l'Organització Mundial de la Salut, només en 2017 va suposar la mort a tot el món de 435.000 persones, -2 de cada 3 eren menors de cinc anys, i 9 de cada 10 vivien a l'Àfrica Subsahariana - d'entre 219 milions de casos detectats.

La malària és causada per un paràsit anomenat Plasmodium que es transmet a través de la picada de mosquits infectats. Entre els símptomes de la malària destaquen la febre, les cefalees i els vòmits, que generalment apareixen 10 a 15 dies després de la picada del mosquit. Si no es tracta ràpidament, pot posar en perill la vida del pacient en poc temps, ja que altera l'aportació de sang a òrgans vitals.

Acabar amb la malària a Angola i Namíbia el 2020
A més, es tracta d'una malaltia que com tantes altres infeccioses 'no respecta les fronteres'. Els països més afectats per la malària tenen dificultats per controlar-la dins el seu territori, de manera que la col·laboració transfronterera es fa indispensable. El nostre soci local ADPP-Angola lidera des 2017 un consorci d'organitzacions que lluiten contra la malària, format per Mentor Initiative, i el Council of Christian Churches i la JC Flowers Foundation. DAPP-Namibia, per la seva banda, fa el mateix en aquest país, en aquest cas de la mà del Anglican AIDS Programme.

L'objectiu de les accions desenvolupades en els dos països és contribuir a l'eliminació de la malària per al 2020. Encara que en principi el 30 de setembre de l'any passat era la data per concloure el programa, es va decidir prorrogar fins al 31 de març de el 2019.

La importància del diagnòstic primerenc

La prevenció i el diagnòstic precoç segueixen sent les claus per controlar la malaltia. Per això, els socis de la Fundació es van concentrar els seus esforços en el seguiment dels possibles casos de malària al llarg de la frontera entre Angola i Namíbia, una zona de gran moviment de persones, amb assentaments de població molt dispersos, allunyats dels centres de salut. Per això, es van instal·lar a la zona set unitats sanitàries de prevenció i diagnòstic. A més, es va comptar amb dues unitats mòbils a Namíbia i una a Angola per cobrir les zones més remotes.

A la fi de 2018, 256.270 persones a Angola i 76.058 a Namíbia havien participat en les proves per detectar malària. Aquestes proves van permetre detectar 27.300 i 5.705 casos, respectivament. Tot i que les xifres són voluminoses, els resultats són esperançadors, ja que representen una disminució dels casos d'un 80%. A més, el 99% dels malalts van rebre es van començar a tractar de manera apropiada. Els casos amb símptomes més severs van ser remesos als hospitals més propers.

La prevenció segueix sent la clau
Al llarg de l'any passat es va visitar al voltant de 110.000 famílies dins d'una campanya de prevenció i sensibilització sobre la malària. A més, es van organitzar xerrades en esglésies, centres comunitaris, es va mobilitzar els líders religiosos i de la comunitat, i es van distribuir milers de pamflets amb informació sobre la malària. També es va difondre la informació a través de la ràdio i van organitzar diverses activitats amb motiu del Dia Mundial dedicat a aquesta malaltia.

La lluita contra la malària prossegueix, amb la prevenció com a clau-img1
La lluita contra la malària prossegueix, amb la prevenció com a clau-img2
La lluita contra la malària prossegueix, amb la prevenció com a clau-img3