La importància de l'educació sobre canvi climàtic

20-03-2014

 El que els nens aprenen avui donaran forma al món del demà. El canvi climàtic s'ha convertit en un dels majors desafiaments ambientals per a la humanitat. Per això cada vegada és més urgent i necessària una educació eficaç en aquest sentit.

Molts països africans ja s'enfronten a l'amenaça de la desertificació, les inundacions i altres perills. Els principals grups de científics i professors de tot el món han expressat el seu suport per impulsar l'ensenyament del canvi climàtic a la universitat, a l'escola secundària i primària, i en ambients informals.
L'educació és la millor arma per crear una resposta al canvi climàtic. "Ajuda als joves a comprendre i abordar l'impacte de l' escalfament global, fomenta canvis en les seves actituds i comportaments i els ajuda a adaptar-se a la nova realitat relacionada amb el canvi climàtic", afirmen els experts de la UNESCO.

Dones i nens, els més afectats
Durant la propera dècada s'estima que el 65% de les persones afectades pels desastres relacionats amb el clima seran dones i nens. Diversos estudis indiquen que molts nens i nenes poden ser extraordinàriament resistents quan s'enfronten a un repte important.

"Proporcionar l'educació apropiada sobre el canvi climàtic, en un ambient escolar amigable i d'acord amb la seva edat, pot reduir la seva vulnerabilitat davant els riscos de les variacions del clima, alhora que contribueix al desenvolupament sostenible de les seves comunitats", diu un informe de la UNICEF.

No obstant això, l'ensenyament sobre el canvi climàtic és un desafiament per a molts docents . Humana People to People, a través del seu programa de formació de mestres de primària, presta especial atenció a l'educació sobre canvi climàtic en els seus 49 escoles de tot el món. El programa se centra en el "aprendre fent": compartir experiències i participar en diferents esdeveniments, com ara campanyes d'informació i la interacció amb els professors de l'escola i / o pares.

Accions concretes sobre el terreny

"A les escoles de professors, els alumnes tenen classes i activitats sobre el canvi climàtic", explica Erik Schürmann, Partnership Officer a Maputo, Moçambic. "També estan involucrats en la producció d'hortalisses i l'agricultura de conservació. Posen en marxa, al costat de nens i nenes, horts escolars i campanyes de plantació d'arbres".

Snorre Westgaard, director d'Humana Índia, remarca la importància que el professor coneguin les principals qüestions que influeixen en el desenvolupament d'un país i com aquestes afecten tant als més petits com a les seves comunitats. "Un bon professor crea un bon ambient d'aprenentatge per als estudiants, en el qual es troben amb la realitat de la seva societat, per tal que puguin actuar en conseqüència.

L'escalfament global i el canvi climàtic tindran un enorme impacte en les vides de persones a l'Índia, i especialment en els més pobres. Les persones hauran d'adaptar i demanar als seus governs que adoptin polítiques per mitigar", conclou Westgaard.

El 2014, és el Canvi Climàtic, de nou, el tema de centre de dia del Humana Day.

La importància de l'educació sobre canvi climàtic-img1
La importància de l'educació sobre canvi climàtic-img2
La importància de l'educació sobre canvi climàtic-img3