La construcció de sitges i el seu impacte en les comunitats de Belize

09-01-2019

La major part de les comunitats més pobres de Belize es concentra a les zones rurals, tal com succeeix en la immensa majoria dels països en desenvolupament. En aquestes comunitats, l'agricultura a petita escala és l'activitat principal per generar ingressos per a les famílies i la major font d'ocupació en districtes com Toledo i Stann Creek, en els quals gairebé la meitat de l'ocupació correspon a activitats agrícoles.

El 93% dels treballadors són homes i la resta, dones. A més, elles compten amb el handicap que habitualment veuen subestimada la seva veritable participació en el treball al camp, i es tendeix a pensar que són simplement un suport, quan en realitat tenen un paper essencial.

En aquest marc, les conseqüències del canvi climàtic són una de les principals amenaces a què aquestes comunitats fan front, ja que el seu impacte en l'agricultura és elevat. I més que ho serà en els propers anys si no es prenen mesures urgents. La major part dels cultius es concentren a les terres baixes i en les rodalies de la costa, on el sòl reuneix millors condicions per a l'agricultura. Per això, l'augment del nivell del mar, l'increment de fenòmens com els huracans o els canvis en les marees a causa de les fortes tempestes perjudiquen a aquests cultius.

Alhora, la disminució de les precipitacions i la variabilitat de les mateixes també afecten les collites de canya de sucre, arròs, bananes, cítrics, blat de moro i fesols, els productes principals de la zona. L'estrès hídric, l'augment de les temperatures i una menor resistència a plagues i malalties estan frenant els períodes de creixement dels cultius.

Projecte d'Humana People to People Belize i Ambaixada de Suïssa a Mèxic

En aquest marc, Humana People to People Belize, soci local de la Fundació, ha desenvolupament un projecte de millora d'emmagatzematge de productes agrícoles en quatre comunitats de Stann Creek, amb l'objectiu principal de reduir les pèrdues postcollita, de productes com el blat de moro o els fesols i, amb això, contribuir a millorar la seguretat alimentària ia reduir la pobresa, partint del model de desenvolupament comunitari, Child Aid. El projecte ha comptat amb el suport financer de l'Ambaixada de Suïssa a Mèxic i ha pres com a base un projecte similar dut a terme amb el suport del Banc de Desenvolupament del Carib (Caribank).

L'acció va incloure la selecció de 40 petites agricultores, que es van organitzar en clubs d'entre 8 i 15 membres. A través d'ells van rebre capacitació sobre temes com producció agrícola, nutrició, sanejament, higiene i condicions sanitàries. A més, es van construir petits sitges per a l'emmagatzematge de les collites, després de dotar als membres dels clubs dels coneixements adequats per a la seva posada en marxa i posterior manteniment.

Fins a la posada en marxa d'aquestes sitges amb el suport d'Humana People to People Belize, principalment per blat de moro i fesols, la comunitat es veia obligada a vendre en el mercat tots els seus excedents, en no tenir la capacitat de emmagatzemar-los. Això suposava un augment de l'oferta i, com a conseqüència, una caiguda dels preus. Quan la comunitat acudia al mercat a la recerca d'aquests mateixos productes, provocava un increment de la demanda i, amb això, del preu. Bona part de les famílies no comptaven amb els recursos econòmics suficients per afrontar l'alça dels preus, reduint la seva capacitat d'adquirir aliments. Les sitges mantenen els productes agrícoles fora de perill d'humitats i insectes, la principal causa de pèrdua de collites.

La construcció de sitges i el seu impacte en les comunitats de Belize-img1
La construcció de sitges i el seu impacte en les comunitats de Belize-img2
La construcció de sitges i el seu impacte en les comunitats de Belize-img3