L'amenaça segueix latent: l'Ébola

16-01-2015

La percepció que tenim a Europa sobre l'Ebola s'ha relaxat una mica en els últims dos mesos. Gràcies al fet que Guinea Conakry, Sierra Leone i Libèria barallen amb ungles i dents perquè el brot romangui sota control, els pocs casos que han arribat aquí amb prou feines s'han estès, i els mitjans de comunicació han trobat altres temes en què centrar-se. Mentre que els tres països més afectats encara estan lluitant contra la mortal malaltia, per a nosaltres, sembla gairebé com un mer record.

La realitat és una altra molt diferent; la taxa de mortalitat es troba ara en 8.371 persones en els tres països més afectats. L'Ebola ha tingut un efecte tan devastador en aquests països per una sèrie de raons, entre les quals destaquen el fet que tenen sistemes de salut pràcticament inexistents (Guinea té només un metge per cada 10.000 persones) i l'extrema pobresa (més de la meitat de Sierra Leone viu amb menys d'1,25 $ per dia).

No obstant això, l'epidèmia s'ha contingut en altres països. A Mali, només 8 persones han estat infectades. Al Senegal, només una persona ha contret la malaltia, i ha sobreviscut. Mentre que el món va contenir la respiració, Nigèria també se les va arreglar per evitar el brot a la seva ciutat més important, Llacs.

Prevenció a Guinea Bissau
Enmig de tots aquests països es troba Guinea Bissau. Situat entre Guinea Conakry i Senegal, la petita nació es troba entre les més pobres del món. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'ha qualificat com un país d'alt risc de ser greument afectats pel Ebola; però fins al moment la malaltia no ha creuat les seves fronteres. El nostre soci local, ADPP-Guinea Bissau s'està preparant juntament amb les comunitats, en el cas que la malaltia arribi.

Guinea Bissau és potser l'única oportunitat d'evitar la catàstrofe humana que s'ha produït a la veïna Guinea Conakry si la comunitat està preparada per a això. L'OMS acaba de publicar un informe que analitza la resposta del món al brot. De cara a aquest any, destaca la necessitat d'una vigilància activa i un treball de prevenció en els països d'alt risc.

A més de la realització de campanyes de sensibilització en els Farmers Club des que es va declarar el brot, ADPP ha posat en marxa un programa d'extensió comunitària a la província Gabu ia l'arxipèlag de Baloma-Bijagos. Gabu comparteix una frontera de 500 quilòmetres amb Guinea Conakry i els pescadors del país veí sovint venen les seves captures en Baloma.

En marxa el Ebola Corps
ADPP té un model de prevenció de malalties, en què els "activistes" locals són formats sobre la malaltia i com prevenir-la. La seva missió és fer que la gent sàpiga el que Ebola és, com prevenir-la i què fer si algú pensa que l'ha contret.

Aquesta setmana, els activistes locals han completat el seu programa de formació. L'anomenat Ébola Corps que formen comença a treballar dilluns que ve. L'equip està format per 45 treballadors de camp-cinc coordinadors que arribaran a un total de 280.000 persones a través de les dues regions en el transcurs de sis mesos. Treballaran amb els líders locals per organitzar esdeveniments comunitaris i millorar les condicions higièniques; aniran porta a porta donant informació als homes i dones sobre com mantenir a les seves famílies segures.

L'amenaça segueix latent: l'Ébola-img1
L'amenaça segueix latent: l'Ébola-img2
L'amenaça segueix latent: l'Ébola-img3