Humana i la lluita contra la tuberculosi a països com Malawi

06-02-2024

Sailesi Kapalepale viu al districte de Mulanje, a Malawi. Fa un temps va emmalaltir: febre, tos, suors, dificultat per respirar, cansament extrem… Ja ni tan sols podia anar en bicicleta. Al principi Sailesi va pensar que es tractava de bruixeria, però en realitat era tuberculosi (TB). El va descobrir quan va anar a l'hospital i s'hi va sotmetre a les proves diagnòstiques corresponents.

Amb l'ajuda de tècnics de salut del nostre soci local DAPP Malawi, Sailesi va completar el tractament contra la tuberculosi, es va recuperar i va començar a anar amb bicicleta novament.

En aquest vídeo veiem fins a quin punt tornar a anar amb bici va ser un motiu de satisfacció per a Sailesi. Estava curat i tornava a sentir-se útil, en poder desplaçar-se a altres comunitats per veure familiars i amics.

Humana People to People i la lluita contra la tuberculosi

Les organitzacions de la Federació Humana People to People desenvolupen diferents programes de salut comunitària. Els programes de prevenció i tractament de la tuberculosi en són un exemple. Aquests programes incideixen especialment en les comunitats més remotes, formades per persones amb gairebé informació sobre salut i difícil accés a serveis mèdics. Els treballadors de salut comunitaris tenen equips de voluntaris per fer campanyes d'informació i sensibilització porta a porta.

L'objectiu és connectar possibles malalts de TB amb els serveis sanitaris i donar-los seguiment perquè segueixin els tractaments. Així, les possibilitats que la malaltia es propagui disminueixen de manera considerable. DAPP ha estat capaç d'arribar a 1,4 milions de persones amb les campanyes de sensibilització i formació sobre TB.

Un altre element fonamental per a les famílies és comptar amb suport per posar en marxa petits horts amb què millorar la seva alimentació. Això ajuda i molt que els pacients es recuperin.

Sovint programes com el DAPP Malawi representen la diferència entre perir i el retorn a la vida normal, ja que la tuberculosi és la segona malaltia infecciosa més mortal al món. De fet, és la causa més comuna de mort entre pacients amb VIH/SIDA.

A països com Espanya o Portugal poc es parla de la tuberculosi. La malaltia no és realment eradicada, però la seva incidència és relativament baixa. A Espanya la taxa de tuberculosi va ser el 2020 de 10,02 casos per cada 100.000 homes, i 5,64 casos per cada 100.000 dones. La mitjana dedat del pacient va ser de 42 anys en dones i 48 en el cas dels homes. Els districtes de Porto i Lisboa són els que presenten més casos a Portugal, al voltant de 20 per cada 100.000 habitants.

A nivell mundial, la taxa d'incidència és de 3.900 casos per 100.000 habitants, la majoria dels quals són a Àsia i Àfrica.

Més notícies

Humana i la lluita contra la tuberculosi a països com Malawi-img1
Humana i la lluita contra la tuberculosi a països com Malawi-img2
Humana i la lluita contra la tuberculosi a països com Malawi-img3