Humana viatja a la V Conferència sobre Adaptació al Canvi Climàtic

19-06-2018

Un equip d'Humana People to People ha viatjat fins a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, per participar en la V Conferència Internacional sobre Adaptació al Canvi Climàtic, que se celebra fins al 21 de juny. L'objectiu és compartir coneixement i experiències sobre la tasca que s'està duent a terme als països del Sud al voltant de la mitigació i adaptació de les comunitats rurals davant les conseqüències del canvi climàtic.

Humana treballa al costat dels petits agricultors per millorar de manera sostenible la productivitat agrícola i ajudar a construir comunitats més resilients davant els efectes de l'escalfament global, com són les inundacions o els períodes perllongats de sequera.

D'acord amb el Banc Mundial, el creixement en l'agricultura és, de mitjana, almenys dues vegades més efectiu en la lluita contra la pobresa que el d'altres sectors. Per entendre aquesta dada, hem de tenir en compte que aproximadament 500 milions de petits agricultors produeixen el 80% dels aliments consumits a nivell mundial.

Farmers Club i agricultura sostenible

La tasca d'Humana amb els petits productors es basa en el model Farmers Club, agrupacions d'agricultors formades per 50 membres cadascuna en les que es treballa en aspectes com la introducció de mètodes de cultiu més sostenibles o la capacitació. A través d'ella, s'articula la posada en marxa de centres de processament o la comercialització dels excedents en els mercats locals per aconseguir una font alternativa d'ingressos.

Mitjançant els clubs s'impulsen altres accions de desenvolupament de la comunitat, com classes d'alfabetització per a adults o sessions de formació i informació sobre salut i higiene, per exemple. A més, serveixen de palanca per a l'empoderament femení, ja que s'involucra a les dones en la gestió dels clubs i en la presa de decisions. Anualment uns 90.000 agricultors participen en els més de 330 Farmers Club en marxa.

Resiliència climàtica

En 2014 DAPP-Zàmbia començar la implementació en el sud del país d'un projecte de resiliència climàtica i rural que compta amb el suport del World Food Programme, en què han participat més de 2.800 agricultors. L'acció inclou diverses iniciatives noves. Per exemple, la contractació d'una pòlissa d'assegurança per a utilitzar en cas de pèrdua de les collites per culpa de fenòmens climàtics extrems; a més, s'han instal·lat pluviòmetres manuals i automatitzats, per controlar el volum de precipitacions i adaptar les collites en funció d'elles; per això, s'ha format a part dels integrants del club; d'altra banda, s'han creat grups d'estalvi per tal de reunir fons per efectuar petits préstecs i inversions que redunden en la millora de les condicions de vida de les comunitats.

Accés a l'aigua

L'aigua és, sens dubte, font de vida. Per això, el nostre soci local ADPP-Moçambic ha promogut diverses accions per millorar l'accés als recursos hídrics, com el projecte SUSTAIN AFRICA, en col·laboració amb la UICN. Aquest projecte ha posat l'accent en l'ús eficient de l'aigua disponible, a través de la posada en marxa de sistemes simples d'irrigació que permeten incrementar la capacitat dels sòls de retenir la humitat, la qual cosa redunda en un millor desenvolupament del mantell vegetal.

Energia renovable i eficiència energètica

Un altre dels àmbits en què es treballa és l'ocupació d'energia renovable, com és el cas del projecte implementat a Oio per ADPP-Guinea Bissau, dins el Programa 'Energy Facility' de la Unió Europea. Es basa en la millora de l'accés a serveis energètics sostenibles i accessibles per a poblacions rurals i periurbanes.

El projecte va començar el 2012 i va aconseguir diversos reptes interessants com són l'establiment de 26 sistemes de bombament d'aigua mitjançant energia solar i la construcció de set centres de producció per facilitar l'accés a màquines de processament per als cultius locals en la comunitat. A més, es van instal·lar sistemes fotovoltaics per generar llum elèctrica i energia en 51 instal·lacions comunitàries, incloses escoles, mesquites, centres de salut i centres comunitaris.

2.600 famílies de Bissora es van beneficiar d'aquestes millores. Bona part d'elles han destacat que gràcies a al projecte s'ha reduït la càrrega de treball per a les dones (a l'hora d'aconseguir aigua, per exemple) i ha augmentat la producció agrícola i els ingressos de les persones involucrades.

Humana viatja a la V Conferència sobre Adaptació al Canvi Climàtic-img1
Humana viatja a la V Conferència sobre Adaptació al Canvi Climàtic-img2
Humana viatja a la V Conferència sobre Adaptació al Canvi Climàtic-img3