Humana s'adjudica el servei de recollida de tèxtil d'Alcorcón

03-02-2020

Humana Fundación Pueblo para Pueblo és l'adjudicatària de l'contracte de prestació de servei de recollida de roba usada i altres tèxtils d'origen domiciliari d'Alcorcón (Comunitat de Madrid), licitat per ESMASA Empresa de Servicios Municipales de Alcorcón. El contracte recull la instal·lació i gestió d'una xarxa de 85 contenidors en via pública. La durada de l'contracte és d'un any, amb pròrrogues anuals fins a un màxim de dos.

Els contenidors són de la color verd habitual de la Fundació, identificats amb els logotips d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo i la pròpia ESMASA.
Benefici ambiental de la gestió sostenible de l'tèxtil

La recollida selectiva de la fracció tèxtil i la seva posterior preparació per a la reutilització té diversos beneficis: el primer és mediambiental, perquè redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Així, per cada quilo de tèxtil que es recupera i per tant no es condueix a un centre de tractament de residus per a la seva incineració o enterrament es deixen d'emetre 3,169 kg de CO2, segons un estudi de la Unió Europea.

Això vol dir que les 17.573 tones de roba i calçat recuperades per la Fundació a 2019 equivalen a 55.689 tones de CO2 no emeses gràcies a la seva gestió sostenible. Aquesta quantitat de CO2 representa l'emissió anual de 21.000 cotxes (que circulin 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni de 416.000 arbres.

Roba usada amb finalitat social
El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera una ocupació indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollit, comptant amb un equip format per més de 650 persones.

D'altra banda, els recursos obtinguts amb la gestió de l'tèxtil es destinen a projectes socials: després de més de tres dècades d'activitat, 2,5 milions de persones s'han vist involucrades en els programes de desenvolupament en els països d'el Sud de la mà de seus socis locals. La Fundació ha destinat des de 1987 més de 31 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH / SIDA, entre altres accions.

Planta de Preparació per a la Reutilització de Leganés
Humana disposa d'una Planta de Preparació per a la Reutilització a Leganés, en la qual es processa el tèxtil recuperat a Madrid, zona centre i altres comunitats autònomes. Es tracta de la instal·lació dedicada a la gestió de tèxtil més gran d'Espanya, amb 10.000 metres quadrats de superfície, en la qual anualment es processen més de 7.000 tones de roba i calçat per a donar-li una segona vida i convertir-les en un recurs.

Una gestió amb visió de economia circular
"Humana contribueix a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d'economia circular", assegura Elisabeth Molnar, directora general de la Fundació, "ja que reintrodueix les peces en la cadena de valor, genera recursos amb un impacte social positiu, crea ocupació verda i sostenible, incideix en l'àmbit local i promou la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides gràcies als programes de cooperació a el desenvolupament ".
Molnar recorda que el 2025 tots els països de la Unió Europea han de tenir establerta una recollida separada per al residu tèxtil, "el que sens dubte augmentarà les baixes taxes de separació en origen, que ara no superen el 10% a Espanya". "Des Humana valorem positivament la tasca dels municipis com Alcorcón que promouen ia la recollida selectiva de tèxtil. Estem davant d'una oportunitat i un enorme repte per donar l'impuls definitiu a la gestió apropiada d'aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus ia un model econòmic circular, en el qual prevalgui la prevenció i la reintroducció de l'tèxtil a la cadena productiva, perllongant el seu cicle de vida ".

Humana s'adjudica el servei de recollida de tèxtil d'Alcorcón-img1
Humana s'adjudica el servei de recollida de tèxtil d'Alcorcón-img2
Humana s'adjudica el servei de recollida de tèxtil d'Alcorcón-img3