Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Humana recupera 38 milions de peces a Espanya durant el primer semestre

07-07-2021

La Fundació ha recuperat 8.456 tones de tèxtil usat a Espanya durant el primer semestre del l'any per donar-los una segona vida a través de la seva reutilització o el reciclatge. De gener a juny, més de 1,5 milions de donants han revisat la seva armari i han dipositat en els contenidors de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitzen.

Les 8.456 tones recuperades per Humana equivalen a 38 milions de peces la gestió permet allargar la seva vida útil i implica un doble benefici: ambiental i social.

  • Ambiental perquè redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. A més, la recuperació de l'residu tèxtil en el que portem d'any representa un estalvi de 26.798 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.
  • Social perquè promou la creació d'ocupació verda. Humana genera una ocupació indefinit per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades en els programes de desenvolupament en els països d'el Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH / SIDA, entre altres accions.

Quanta roba es recupera a Espanya: amb prou feines el 10%

Cada ciutadà rebutja cada any entre 20 i 30 kg de tèxtil, segons dades de l'Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Segons els informes més recents, a Espanya anualment es recullen només 110.000 tones de tèxtil, el que tot just representa el 11% de residu total que es genera a Espanya. La major part -entorn de 900.000 tn- acaba al contenidor indegut.

I tot això malgrat que el tèxtil és el residu amb més potencial de reaprofitament: 9 de cada 10 peces processades de manera adequada tenen una segona vida mitjançant la seva reutilització o reciclatge.

El futur de el sector està marcat, en primer lloc, per la nova Llei de Residus, pendent d'aprovar-se a les Corts, que determina que tots els municipis han d'establir una recollida separada per al residu tèxtil abans de 2025 (avui dia no estan obligats a això), el que impulsarà les xifres de recuperació.

En segon lloc, és fonamental augmentar el nombre de contenidors en l'espai públic per facilitar les donacions de la ciutadania; implantar mecanismes normatius que permetin una recollida selectiva eficaç i eficient, que garanteixi la traçabilitat en la cadena de valor, i visibilitzar el destí de la roba. L'existència d'indicadors fiables és clau per a la credibilitat de sistema i per donar confiança als ciutadans.

En tercer lloc i en un horitzó de tres anys vista, aquells que posin els productes tèxtils en el mercat hauran d'assumir els costos i la gestió dels residus generats, l'anomenada Responsabilitat Ampliada d'el Productor (RAP), que ja funciona per a altres fraccions, com els envasos.

El destí de la roba usada

La principal destinació de les peces dipositades en els contenidors d'Humana és les plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Madrid i Barcelona). Una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. El destí de les peces tractades és:

  • El 54% es destina a reutilització: el 14% a través de les botigues Secondhand i el 40% s'exporta, principalment a l'Àfrica per ser comercialitzat, fer accessible la vestimenta per a les comunitats més desfavorides i generar recursos per a la cooperació a el desenvolupament.
  • El 37,5% es troba en un estat que no permet la seva reutilització pel que es ven a empreses de reciclatge tèxtil perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • El 1,5% són residus impropis (plàstic, cartró, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats.
  • El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a centres de tractament de residus per a la seva disposició final.
Humana recupera 38 milions de peces a Espanya durant el primer semestre-img1
Humana recupera 38 milions de peces a Espanya durant el primer semestre-img2
Humana recupera 38 milions de peces a Espanya durant el primer semestre-img3