Humana recull 16.270 tones de tèxtil usat en 2020 per donar-los un fi social

03-02-2021

Humana ha recollit 16.270 tones de tèxtil usat a Espanya durant 2020 per donar-los una segona vida a través de la seva reutilització o reciclatge. Es tracta d'una xifra menor que la de l'exercici precedent (17.573 tones), pel fet que 2020 s'ha tractat d'un exercici extremadament complex fruit de la pandèmia.

És cert que l'activitat de recollida s'ha mantingut en línies generals al llarg de tot l'any, fins i tot en les setmanes de confinament estricte de la passada primavera, atès que la recuperació de residus és considerada un servei essencial. No obstant això, l'alentiment i / o paralització de l'activitat econòmica a escala nacional i mundial han suposat un autèntic crac en el mercat global de roba de segona mà.

El sector es va enfrontar a una tempesta gairebé perfecta, a l'veure congelada la seva font habitual de recursos: la venda de roba a través de botigues Secondhand i la seva comercialització a l'engròs en els mercats internacionals. En el cas concret d'Humana, va representar el tancament durant més de dos mesos de les plantes de preparació per a la reutilització i de la seva xarxa de botigues, el que va desembocar en un ERTO per al 85% de la plantilla.

Malgrat tot això, l'organització ha prosseguit amb la seva activitat, adaptada a la nova realitat socioeconòmica i sanitària. Això ha suposat una disminució de l'nombre de botigues Humana de moda sostenible, que se situa a hores d'ara en 48. Si el context socioeconòmic i sanitari millora, les perspectives per a aquest any són esperançadores.

Una gestió amb visió de economia circular

"Humana contribueix a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d'economia circular", assegura Elisabeth Molnar, directora general de la Fundació, "ja que reintrodueix les peces en la cadena de valor, genera recursos amb un impacte social positiu, crea ocupació verda i sostenible, incideix en l'àmbit local i promou la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides gràcies als programes de cooperació a el desenvolupament ".

Molnar recorda que el 2025 tots els països de la Unió Europea han de tenir establerta una recollida separada per al residu tèxtil, "el que sens dubte augmentarà les baixes taxes de separació en origen, que ara no superen el 10% a Espanya". "Des Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva de tèxtil. Estem davant d'una oportunitat i un enorme repte per donar l'impuls definitiu a la gestió apropiada d'aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus ia un model econòmic circular, en el qual prevalgui la prevenció i la reintroducció de l'tèxtil a la cadena productiva, perllongant el seu cicle de vida ". L'horitzó 2025 i els objectius de la UE en matèria de residu tèxtil podria conduir fins a l'establiment d'un Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada d'el Productor (SCRAP), semblant a què funcionen per altres fraccions, com el paper o el vidre.

Els reptes per a 2021

En un context tan complex com l'actual, l'objectiu imminent de la Fundació segueix sent contribuir a l'estabilitat de el servei de recollida de tèxtil, adaptats a la nova normalitat. I a partir d'aquí, continuar avançant en les metes ja marcades en anys precedents, amb la vista sempre en 2025. Per a això, cal augmentar la contenerització en l'espai públic per facilitar les donacions de la ciutadania.

I és que a Espanya es rebutja anualment un milió de tones de roba (cada ciutadà es desfà d'entre 30 i 40 kg de tèxtil a l'any, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya i el Ministeri per a la Transició Ecològica) però tot just un 10% arriba a les mans d'un gestor autoritzat; la resta (900.000 tones) acaba en abocadors on no es pot aprofitar de cap manera. "És fonamental elevar el nombre de punts de recollida per incrementar aquests registres, tenint en compte que la ràtio actual de contenidors per cada 1.000 habitants està lluny de ser l'apropiat", afirma Elisabeth Molnar.

Un altre dels grans objectius és que el sector compti amb un sistema homogeni d'informació que permeti conèixer de forma transparent quant residu tèxtil es recupera, es reutilitza, es recicla o s'elimina a Espanya. "La transparència en la traçabilitat en tota la cadena de valor i visibilitzar les destinacions dels diferents fluxos de residus és fonamental", defensa la directora general d'Humana, "l'existència d'indicadors fiables és clau per al funcionament i la credibilitat de el sistema, així com per donar confiança a la ciutadania ".

A més, la Fundació pretén seguir aprofundint en el factor social de la gestió de l'tèxtil, incidint en la importància de potenciar aquest factor en els plecs de contractació pública d'aquest servei.

Humana recull 16.270 tones de tèxtil usat en 2020 per donar-los un fi social-img1
Humana recull 16.270 tones de tèxtil usat en 2020 per donar-los un fi social-img2
Humana recull 16.270 tones de tèxtil usat en 2020 per donar-los un fi social-img3