Guinea Bissau: amb la mirada posada en el mercat laboral

23-12-2016

En uns dies, els 98 alumnes que actualment estudien a l'Escola Vocacional de Bissora, Guinea Bissau, conclouran la seva formació. Aquest gairebé centenar d'estudiants, 11 d'ells dones, estan distribuïts en diverses especialitats: construcció, agricultura i ramaderia, comerç, energia solar, electricitat i bombes d'aigua. També s'imparteix un mòdul d'informàtica, de tres mesos de durada.

Al febrer, una nova promoció començarà les seves classes, de 11 mesos de durada, tal com explica Rui Luis Baloi, director de l'Escola. "A finals de gener acudiran a l'escola, per a una primera presa de contacte i instal·lar-se, abans que les classes donin inici, l'1 de febrer". Des de la seva creació, el 1997, 1.299 alumnes s'han graduat aquí. "Desafortundamente, només s'han graduat 200 dones; som conscients que el percentatge és petit, però treballem per elevar cada any ".

Des de la seva creació, l'escola ha desenvolupat la seva tasca gràcies a l'obstinació de l'equip de ADPP i als fons aconseguits per l'organització, en bona mesura gràcies a la gestió de roba usada, el que garanteix la seva sostenibilitat. Es tracta del centre més antic de ADPP, que no va interrompre la seva activitat ni durant la guerra civil que va assolar el país entre 1998 i 1999.

La pròpia Humana Fundación Pueblo para Pueblo col·labora amb fons propis procedents del tèxtil usat. El 2015, aquesta quantitat va ascendir a 27.047 euros.

A més, el centre ha rebut puntualment fons externs de la Comissió Europea, de l'AECID. A més, el Banc Islàmic de Desenvolupament dóna suport a l'escola per a la formació de 40 joves, 30 d'ells dones, que un cop conclosos els seus estudis es faran responsables de diversos clubs d'agricultors, per assegurar la seva sostenibilitat.

La vida a l'escola

L'escola està en els voltants de la plaça central de Bissora, autèntic nucli de la vida d'aquesta població, capital de la regió de Oio, situada a uns 90 minuts amb cotxe des de la capital, Bissau. L'escola està formada per diverses dependències, entre les quals figuren aules per a les classes teòriques, sales de pràctiques, dormitoris per als alumnes, cuines, oficines i altres instal·lacions, com pistes esportives i un rudimentari gimnàs. Part del subministrament elèctric està garantit gràcies al sistema d'energia solar instal·lat.

El centre disposa d'un hort, a manera de camp model, en el qual els alumnes d'agricultura porten a terme les seves pràctiques, i que proveeix de fruites i verdures a la comunitat escolar. Els dissabtes al matí els alumnes s'organitzen en brigades de neteja i manteniment per posar a punt les instal·lacions després d'una setmana intensa d'activitat. De fet, el pla de formació promou la implicació dels estudiants en la gestió i manteniment del centre.

L'escola, a més, actua com a oficina central de ADPP a la zona, pel que són habituals les reunions dels responsables de projectes com el d'energia renovable per al desenvolupament local.

Sorra abans que ciment

La formació inclou un període de pràctiques, en el qual participen diverses empreses de la zona. A més, es duen a terme pràctiques en la pròpia escola. Per exemple, els estudiants col·laboren en la construcció de noves instal·lacions i en el manteniment dels edificis ja aixecats. Baloi comenta que els alumnes i les alumnes comencen a treballar en les pràctiques de construcció amb sorra (més barata) amb la qual fabriquen blocs per murs, parets i envans. Un cop dominen la tècnica, comencen a fabricar aquests blocs amb ciment.

Amb els sistemes elèctrics passa una cosa semblant: els estudiants treballen amb circuits, cablejats, plaques solars i bateries a les sales de pràctiques de l'escola, abans de col·laborar en el manteniment dels sistemes de llum de Bissora (tant d'habitatges particulars i petits negocis com d'enllumenat públic). Per exemple, s'ocupen del manteniment del sistema elèctric de l'Hospital de Bissora.

Baloi assenyala que 'el país i l'estat no absorbeixen tota la força laboral que l'escola genera; per això, fomentem la posada en marxa de microprojectes que permeten promoure l'autoocupació ". De fet, al voltant del 50% dels graduats es converteix en emprenedors i comencen a treballar per compte propi.

'Donem suport a la comunitat, instal·lant i reparant bombes d'aigua, tant per als sistemes d'irrigació dels camps com per als llocs d'aigua potable. Amb això, ajudem a reduir el temps i l'esforç necessaris per a l'obtenció d'aigua i a elevar la productivitat agrícola ", explica el director, que afegeix que 'col·laborem en la formació del staff que lidera diversos dels farmers club de la regió. Donem suport, a més, als agricultors perquè siguin més productius '.

Guinea Bissau: amb la mirada posada en el mercat laboral-img1
Guinea Bissau: amb la mirada posada en el mercat laboral-img2
Guinea Bissau: amb la mirada posada en el mercat laboral-img3