Europa suspèn en reciclatge del tèxtil

09-02-2015

L'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) ha editat recentment un informe que posa de manifest que, en línies generals, Europa suspèn en reciclatge tèxtil. Així, tan sols Holanda i Suècia l'inclouen entre els objectius quantitatius dels seus programes nacionals de prevenció de residus.

Aquest informe suposa la primera radiografia de la situació a Europa després de la posada en marxa per part dels estats membres dels seus respectius Programes de Prevenció, seguint la Directiva de la UE sobre això (Waste Framework Directive EEC, 1975, revised 2008).

Holanda i Suècia, referents

Holanda és, sens dubte, un dels referents en matèria de reutilització tèxtil, ja que ha fixat com a objectiu que a finals de 2015, el residu tèxtil que es rebutgi i no es reutilitzi sigui un 50% menys que el 2011. Suècia també apareix a l'avantguarda en aquest àmbit, ja que s'ha marcat com a meta la reducció dels residus tèxtils que cada llar suec genera anualment. Per això, l'Agència per a la Protecció del Medi Ambient sueca ha ordenat al govern que estableixi un objectiu quantitatiu en aquest sentit.

Suècia, a més, està treballant perquè cada any el nombre d'articles second hand adquirits pels seus ciutadans creixi, impulsant la reutilització. Alhora, pretén que el 2018 augmenti exponencialment el coneixement que els suecs tenen sobre les substàncies químiques associades als productes tèxtils susceptibles de ser nocives per a la salut. Amb això, aspiren que els factors mediambiental i de salubritat siguin decisius en el procés de compra, afavorint la moda responsable i sostenible.

Espanya ha de ser un referent

Quant a la situació a Espanya, l'informe dissecciona el Programa de Prevenció de Residus 2014-2020, en què es fixa com a objectiu reduir un 10% els residus generats pels espanyols cada any, comparat amb 2010. Però no estableix un objectiu específic pel que fa al tèxtil.

A l'hora de referir-se a la roba usada, assenyala que "la reutilització és una forma eficaç de reduir la generació de residus. L'allargament de la vida útil i la reparació dels productes, es configuren també com a claus per a reduir-los ".

Entre les actuacions que fixa el pla es troben, en la fase de disseny, producció i distribució, l'establiment de botigues dedicades a la reparació i els arranjaments, així com a la venda de segona mà.

En la fase de consum i ús, es requereixen campanyes de sensibilització per fomentar el lliurament de roba a centres de reutilització i per fomentar el seu consum. També reclama xarxes de recollida i botigues de roba de segona mà per a la seva reutilització. Així com creació de bancs tèxtils.

Aquestes mesures són positives, però insuficients. Les administracions espanyoles, amb l'ajuda dels actors principals del reciclatge tèxtil i el suport dels ciutadans, haurien d'impulsar el reciclatge i la reutilització, situant al nivell de la gestió d'altres residus, com el vidre o el plàstic. Espanya i Catalunya han de ser un referent europeu en aquest àmbit. És responsabilitat de tots.

-

Europa suspèn en reciclatge del tèxtil-img1
Europa suspèn en reciclatge del tèxtil-img2
Europa suspèn en reciclatge del tèxtil-img3