Energia renovable per a una vida millor a Guinea Bissau

19-06-2013

Humana i ADPP-Guinea Bissau impulsen des de 2009 el projecte Farmers 'Club' de Oio, en què participen 2.000 agricultors. El seu objectiu? Aprofitar l'enorme potencial agrícola de la regió per sortir de la pobresa. En aquest cas, a través d'iniciatives energètiques que se sumen a la resta d'activitats que el programa promou entre els agricultors locals.

La formació dels agricultors ha estat indispensable perquè les instal · lacions tècniques funcionin i per crear consciència sobre la importància de l'energia sostenible. A més, els membres del club han après els uns dels altres, compartint experiències i recursos i treballant junts en la compra / venda dels seus productes per obtenir els millors preus.

Segons els tècnics del projecte, la formació dels agricultors exerceix, a més, un paper crucial en la reducció de la pobresa a Guinea Bissau, un dels països més pobres del món, on el 60% de la població viu amb menys de dos dòlars al dia, el que el situa en el lloc 176 de 187 en l'Informe Sobre Desenvolupament Humà en 2012 de l'ONU. Encara que el sector agrícola empra al 85% de la mà d'obra del país, les àrees rurals continuen sent les més oblidades: el 94,3% de la població no té accés a electricitat.

Sistemes d'energia solar
El 'Farmers Club' de Oio, que estarà funcionant fins a finals d'octubre de 2015, inclou la instal · lació de 24 sistemes de bombament d'aigua mitjançant energia solar, tant tancs d'aigua com a elements de reg per a camps de conreu, i 51 sistemes solars d' il · luminació per a institucions socials (escoles, mesquites, centres mèdics ...). 

Els panells solars instal · lats varien depenent de l'ús de cada edifici: per exemple, les escoles comptaran només amb un panell de cinc bombetes, suficients per il · luminar l'habitació. Per la seva banda, el centre comunitari necessita de tres panells ja que, en principi, s'utilitzarà per a activitats de lleure com veure partits de futbol al voltant de la televisió, i les instal · lacions de subministrament d'aigua requereixen una important inversió en sistemes fotovoltaics amb , almenys, cinc panells.

Centre de producció comunitària amb biofuel
El projecte també inclou la instal · lació de 15 centres de producció comunitària amb biofuel que funcionaran, a més de per a la generació d'energia, per promoure la creació de petites empreses entre els agricultors rurals. El centre està dissenyat perquè els agricultors processin els seus productes, organitzin la venda d'aquests processos i generin ingressos. Però també perquè comencin petits negocis que els permetin augmentar els seus ingressos, crear ocupació i desenvolupar el seu sistema de producció agrícola.

El resultat és que no només la família dels agricultors associats s'està beneficiant del club, sinó també la resta de la comunitat, ja que es tradueix en una millora de les condicions de vida. El treball comú ha creat importants connexions i relacions entre els membres dels clubs i les institucions locals, regionals i nacionals.

Aquest projecte compta amb el suport de la UE i d'AECID.

Energia renovable per a una vida millor a Guinea Bissau-img1
Energia renovable per a una vida millor a Guinea Bissau-img2
Energia renovable per a una vida millor a Guinea Bissau-img3