A primera línia enfront del VIH/SIDA

10-02-2014

Lameck recorda amb precisió el moment en que va escoltar el diagnòstic: "Vostè té SIDA. " Això va ser fa 8 anys. Lameck té ara 60. És alt i prim i pateix una coixes . Lameck parla a poc a poc, sempre amb un somriure. " Em vaig sentir sense esperança quan em van dir que estava malalt. Vaig pensar que la meva vida havia acabat. Però ja veus, aquí estic, sa i actiu", diu.

Lameck ara treballa per DAPP, el soci d'Humana a Zimbabwe. Forma part del programa HOPE, iniciat el 2002 amb l'objectiu de conscienciar les persones que es pot viure amb dignitat tot i el VIH, ajudant-los a perllongar les seves vides ia contribuir al desenvolupament de si mateixos com a persones i com a membres actius de la seva comunitat.

Encara Zimbabwe és un dels països més afectats per l'epidèmia del VIH a l'Àfrica subsahariana, amb una taxa del VIH de l' 15%, el país ha aconseguit molt en poc temps . Actualment manté una cobertura universal (93 %) del tractament per prevenir la transmissió del VIH de mares a nadons. La teràpia antiretroviral per a adults arriba al 95 % dels zimbabuesos adults. No obstant això, en termes d'acceptació social, encara hi ha un llarg camí per recórrer.

Canviar la vida
Majecha Ruzvidzo treballa com a líder de projecte HOPE Harare des de 2002. " El programa va néixer com a resposta als creixents efectes del VIH en les àrees suburbanes de Zimbabwe, en general, i Harare, en particular. Ens vam adonar que el VIH i la SIDA estaven afectant a la població activa, especialment els que treballaven moltes hores fora de casa, i, per tant, no veien habitualment a les persones que passaven per casa difonent la informació sobre la malaltia.

HOPE Harare ofereix sessions informatives sobre el VIH/SIDA , facilita l'accés als serveis de salut, com ara els tractaments de STI/STD ( Malalties de Transmissió Sexual) o els tests de VIH. A més, el programa promou campanyes de sensibilització a les escoles, en reunions socials i en clubs de dones.
Un d'aquests clubs és el de costura a Harare, al qual Jessica, de 25 anys d'edat i mare de dos fills, pertany. "Gràcies al projecte HOPE , ara tenim màquines de cosir i teles. Confeccionem roba per als orfes i les famílies afectades pel VIH i venem l'excedent en els mercats locals per obtenir ingressos per a la comunitat. El club, a més, actua com a club social, a través del qual refermem les relacions amb altres membres de la comunitat. Nostra vida ha millorat en tots els sentits".

El programa arriba a gent de tots els grups socials. Un exemple és el de Alícia : Després d'anys com a prostituta , el dia que va saber que era seropositiva , va pensar que la seva vida havia acabat. Gràcies al suport i l'assessorament que va rebre de HOPE Harare, ara està plena de vida i busca un futur brillant com a pastor, ja que acaba de graduar-se en teologia. "Em sento molt agraïda. No podria haver-ho fet sense ells. Ells em van fer creure en mi mateixa i entendre que la meva vida no acabava per culpa del VIH", diu amb un somriure.

A primera línia enfront del VIH/SIDA-img1
A primera línia enfront del VIH/SIDA-img2
A primera línia enfront del VIH/SIDA-img3