El president de Moçambic visita el centre de biocombustible de Cabo Delgado

15-06-2011


El 4 de juny el president de Moçambic, Emilio Armando Guebuza, va visitar el Centre de Biocombustible d'Bilibiza, a Cabo Delgado, promogut per ADPP, soci local Humana en aquest país. Guebuza es va mostrar molt interessat per les Agrupacions d'Agricultors o Farmers Club, el cultiu de jatropha i la central de producció de biocombustible a partir de les llavors d'aquesta planta. Bachir Afonso, un dels líders del projecte, va ser l'encarregat de proporcionar completa informació al president sobre el projecte, en un acte en què també van estar presents part dels membres de Farmers Club, que van mostrar alguns exemples dels productes que en la actualitat estan cultivant.

Amb aquest projecte, ADPP s'ha situat a l'avantguarda de la producció de jatropha com a instrument per fomentar el desenvolupament de les comunitats més pobres de la zona. L'oli de jatropha, a més de ser utilitzat com a combustible per a motors, també s'empra per a la fabricació de sabó i plaguicides biològics. Fins ara, les llavors produïdes a Cabo Delgado han generat més oli que les utilitzades en altres projectes similars. Aquest fet prova que aquesta província moçambiquesa compta amb el clima i la terra apropiades per al cultiu de la jatropha. Així, el percentatge d'oli extret varia entre 20% i 25% del pes de la llavor.

La planta de bicombustible dóna servei als agricultors que participen en un dels projectes Farmers Club d'Humana, que té com a objectiu proporcionar el coneixement i l'organització adequada els agricultors participants perquè puguin respondre a les necessitats de les seves famílies i de les seves comunitats, augmentar els seus ingressos i integrar-se en l'economia de mercat. Els camperols estan organitzats en grups de 250 membres amb un cap de projecte que proporciona la formació agrícola pràctica i teòrica necessàries.

El president de Moçambic visita el centre de biocombustible de Cabo Delgado-img1