El 3C i l’agricultura social arrelen al territori

08-02-2016

Més de 100 activistes participen ja en els set projectes d'agricultura social i urbana 'Conreem el Clima i la Comunitat' posats en marxa en sis municipis de Catalunya i Madrid.

3C és una eina ideal per treballar conjuntament amb alguns dels nostres municipis col•laboradors. Part d'ells volen complementar l'activitat de recollida de tèxtil que duem a terme amb la posada en marxa d'un projecte 3C en el seu terme municipal.
També representa un suport per als veïns i veïnes, i un lloc on compartir experiències i coneixements. Els municipis adherits al programa són San Agustín del Guadalix i Leganés (Comunitat de Madrid) i Tordera, Calella, Cornellà de Llobregat i Lliçà d'Amunt (Catalunya).

Origen, consolidació i expansió

Va començar fa dos anys amb una prova pilot al Vallès Oriental: era un projecte incipient que havia de demostrar la seva eficàcia per poder traslladar-lo a altres municipis. L’èxit s’ha vist confirmat amb el temps: aquell embrió ha donat pas a un programa consolidat amb un centenar de participants. “La intenció és que aquest any continuï creixent”, assegura la coordinadora de la iniciativa, Damiana Conde.

Basant-se en l’experiència acumulada durant 20 anys amb els programes d’agricultura i desenvolupament als països del Sud, Humana va decidir crear un programa d’agricultura social i urbana al nostre país perquè els usuaris o activistes (així els anomenem perquè són part activa del projecte: treballen per activar la terra i per activar-se a si mateixos) treballessin un hort on no només conreessin productes ecològics per autoconsum sinó que també reforcessin les relacions socials entre ells. El va anomenar “Conreem el Clima i la Comunitat (3C)”.

L’ajuntament posa a disposició d’Humana el terreny i el sistema de reg, i la Fundació gestiona el programa proporcionant un tècnic agrícola, la formació teòrica i pràctica i les eines necessàries per dur endavant el projecte. La prova pilot es va gestar el 2014 a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), i des de llavors se li han afegit cinc horts socials més.

Damiana Conde es mostra molt satisfeta després dels dos primers anys del programa: “El balanç és molt positiu. En la majoria dels projectes estem implicats tres parts: l’ajuntament i els respectius departaments de medi ambient i serveis socials, els activistes i nosaltres. La implicació dels municipis és molt alta, treballem estretament amb ells des de l’elecció del terreny fins a les entrevistes als activistes, passant per la col•laboració en activitats locals de promoció, com poden ser taules rodones o tallers en una biblioteca”.Els activistes són la peça clau del 3C. 

Les persones, la clau

Aquest programa va dirigit a qualsevol ciutadà amb inquietuds mediambientals i que desitgi produir hortalisses i verdures ecològiques per autoconsum, així com crear llaços amb altres persones de la seva comunitat, i també a persones derivades de serveis socials, ja que l’hort pot servir-los com a eina d’inclusió i socialització. 

“En general han millorat les relacions interpersonals”, assegura Conde, “a més han après moltíssim gràcies a les activitats teòriques i pràctiques sobre nutrició i agricultura ecològica”. El perfil dels activistes és variat: n’hi ha que es troben en situació de vulnerabilitat social, precarietat laboral o desocupació, jubilats... En tots els casos se’ls entrevista personalment abans d’implicar-los en l’hort: “Volem conèixer les seves motivacions, explicar-los que això només funciona si hi ha un compromís mutu”, indica Conde. Posteriorment arriba el treball al terreny agrícola, amb les classes teòriques i pràctiques que, a mig termini, es tradueixen en els magnífics productes de temporada que conreen a les seves parcel•les.

Els projectes no tenen data de caducitat, sí en canvi la permanència dels activistes: el 3C de Lliçà d’Amunt complirà al juny dos anys i serà llavors quan es renovaran. Cada projecte té les seves peculiaritats: Lliçà d’Amunt va ser el primer i els activistes hi van acudir per la curiositat que va provocar-los un cartell instal•lat al propi terreny. A Leganés, l’hort està situat darrera de la planta de classificació de la Fundació; en aquest cas, els excedents es reparteixen a un menjador social veí. Cornellà és el que té més participants i hi conviuen fins a deu nacionalitats diferents. El de Tordera actua pràcticament com a hort terapèutic i el de Calella és el més recent i amb prou feines han començat a treballar la terra. A San Agustín de Guadalix, al nord de Madrid, gairebé totes les usuàries són dones.

El 3C i l’agricultura social arrelen al territori-img1
El 3C i l’agricultura social arrelen al territori-img2
El 3C i l’agricultura social arrelen al territori-img3