Educar amb Art

12-12-2013

La marginació de les arts i la cultura en el camp educatiu ha provocat serioses conseqüències al llarg dels anys, expliquen els experts : limitacions d'aprenentatge, exclusions socials o marginalitat són algunes d'elles. Per fomentar l'educació a través de les disciplines artístiques a l'escola i en les comunitats ha nascut ConArte Internacional, fruit de la cooperació entre la càtedra Unesco de la Universitat de Girona i l'associació mexicana ConArte.

Ambdues organitzacions ja havien treballat conjuntament en anteriors ocasions. El programa Youth in Action, impulsat per Humana a Sud-àfrica, va comptar amb el seu suport per impulsar les manifestacions culturals de més de 2.000 joves d'entre 15 i 35 anys amb l'objectiu de contribuir al progrés socioeconòmic ia una millor convivència entre les seves comunitats. El seu èxit va ser només una confirmació de la influència que les arts poden tenir en el desenvolupament dels pobles.

Cultura com a eix de l'educació

Aquesta iniciativa, promoguda per ConArte Mèxic, ha aconseguit incorporar la cultura com a eix de l'educació per la pau i el desenvolupament social a l'escola pública i en comunitats d'alta marginalitat al país del continent americà, les fronteres són els Estats Units i Amèrica Central. "El poder de les arts ens pot ajudar a equilibrar el planeta. És un camí a llarg termini, però amb accions puntuals i immediates", assegura Lucina Jiménez, directora d' ConArte.

Entre les primeres accions de ConArte Internacional destaca la formació de mestres en arts i cultura per a la cohesió , la diversitat i la inclusió social el proper mes d'abril de 2014. "Hi ha un consens internacional que l'educació és important , però no acabem de trobar la manera. Aquest és el repte per a nosaltres. La idea última és arribar a l'escola pública espanyola començant amb projectes pilots", explica Gemma Carbó, membre de la càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació Internacional de la Universitat de Girona.

ConArte Internacional estarà integrat per destacats especialistes en educació i cultura, patrimoni, art teràpia, desenvolupament de projectes socials, emprenedoria i sostenibilitat.

Drets culturals i drets humans

"Encara hi ha qui pensa que el sistema educatiu està creat únicament per generar força de treball. L'educació en arts sempre s'ha mogut al marge. Però pensar i sentir, l'estat d'ànim i el desig, són indispensables per produir , per aprendre i per al canvi social. Quan parlem de drets culturals, parlem de drets humans", conclou Lucina Jiménez, qui a més de ser directora de ConArte a Mèxic, és membre del banc d'experts en cultura i desenvolupament de la Unesco a París.

Educar amb Art-img1
Educar amb Art-img2
Educar amb Art-img3