Educació inclusiva: units en la Global Action Week

06-05-2014

Education and Disability: "Equal Right, Equal Opportunity" és el lema de la Global Action Week, campanya anual organitzada per Global Campaign for Education (GCE) del 4 al 10 de maig, i en la qual Humana People to People col • labora. L'objectiu és posar de relleu els profunds desafiaments que enfronten les persones amb discapacitats en l'exercici del seu dret a l'educació. Per això, pretén liderar un canvi significatiu en les actituds al voltant de l'exclusió dels nens amb discapacitat i promoure l'educació inclusiva de qualitat per a tothom.

HPP, membre del Task Force
El suport d'Humana People to People en aquesta campanya es porta a terme en qualitat de membre del comitè directiu del Intenational Task Force on Teachers for Education for All. HPP col • labora en les tasques de comunicació i difusió de la campanya (veure vídeo).

El Task Force és una aliança mundial d'associats de Education For All (EFA), amb seu a París, promoguda per la UNESCO. Aquesta aliança treballa per fer front al profund dèficit de professors qualificats necessaris per aconseguir l'educació primària universal per al 2015, així com l'educació de qualitat per a tothom. HPP ha participat activament en aquest grup de treball des que va començar el 2009. Durant els propers dos anys, com a nou membre del comitè de direcció, HPP jugarà un paper actiu en un àmbit que requereix aconseguir una millor educació.

A l'escenari actual ens enfrontem a dos reptes principals: assegurar que hi hagi prou mestres a les aules i garantir que estan capacitats de forma adequada. "Massa sovint, els mestres segueixen tenint escassos nivells de qualificació i baixos salaris", tal com recull el Global Monitoring de 2012 de la UNESCO.

Segons UNESCO, el 2015 es necessitaran 1,7 milions de nous mestres per proporcionar a cada nen una educació bàsica, així com 5,1 milions de professors i professores per mantenir la força laboral docent actual i reemplaçar aquells professionals que es jubilen o deixen de ser-ho. L'escassetat de mestres motivats i ben capacitats és particularment greu a l'Àfrica subsahariana, una regió que requereix més de 900.000 professionals per poder assolir l'educació primària universal per a l'any 2015 .

Formació de mestres
Humana forma professors des de 1993, any en què va posar en marxa la primera Escola de Professors, a Moçambic. Avui, HPP gradua uns 4.800 mestres de primària per any a través dels seus 44 Escoles de Professors del Futur (EPF) a Àfrica i Àsia. "Una dimensió teòrica rigorosa es combina amb una forta experiència pràctica, ja que tots els alumnes duen a terme pràctiques a les escoles primàries properes, impulsant activament les connexions entre la teoria i la pràctica. Més, el pla d'estudis està orientat directament cap a la lluita contra la pobresa, adaptat al context local, d'una manera pràctica i flexible" , explica Jorgen Ohre, director de l'Escola de Professors de Maputo .

Educació inclusiva a Moçambic
Una d'aquestes escoles, a Nhamatanda, a la província de Sofala, Moçambic, ha treballat recentment en un programa educació inclusiva, donant l'oportunitat a persones invidents i amb problemes de visió d'esdevenir mestres.

Només en aquest país hi ha 1,2 milions de persones-el 7% de la població-amb problemes moderats o severs de visió. La pobresa i la ceguesa, tant a Moçambic com en moltes altres parts d'Àfrica, estan íntimament relacionades.

ADPP-Moçambic impulsa aquest programa d'educació inclusiva amb el suport de Light for the World, per a alumnes amb problemes de visió. Un total de 40 professors invidents s'han format en aquest centre. Actualment, treballen com a mestres de primària en diverses escoles de la zona. Lògicament, l'escriptura en braille és fonamental tant per a la seva capacitació com per al seu exercici com a mestres.

"Estic orgullós de ser professor. Puc valer-me per mi mateix i mantenir la meva família" , explica Miede Magumba. "Em sento realitzat perquè he fet el meu somni realitat a graduar" afegeix Magumba. Jului Tecateca, per la seva banda, afirma optimista que "considero que les persones amb algun tipus de discapacitat haurien de tenir més oportunitats, creant més àrees de formació perquè puguem contribuir més i millor al desenvolupament de les nostres comunitats" .

-

Educació inclusiva: units en la Global Action Week-img1
Educació inclusiva: units en la Global Action Week-img2
Educació inclusiva: units en la Global Action Week-img3