Quan la comunitat treballa darrere de la seva educació

29-03-2016

DAPP-Zàmbia treballa en la millora de les escoles comunitàries i amb l'ajuda del Programa de Nens Vulnerables proporciona als 80 nens i nenes i les seves famílies beques, mosquiteres i mantes.

En moltes zones rurals de Zàmbia, les comunitats han pres les regnes per intentar assegurar una educació bàsica per als seus nens i nenes. Allà on les escoles estan molt allunyades, o les famílies no es poden permetre enviar als seus petits a estudiar, els pares i les mares s'han organitzat per crear escoles comunitaris. Cada família paga un petit sou als professors i professores, en tant que en moltes ocasions els líders de la comunitat proporcionen un espai per a les classes, per exemple, a l'església.

La posada en marxa d'aquests col·legis comunitaris és una mostra de com les comunitats treballen darrere del seu propi desenvolupament. No obstant això, l'educació que reben els nens i les nenes està lluny de ser la idònia. Els professors solen tenir formació i les instal·lacions solen ser inadequades per a les necessitats de l'alumnat.

Habitualment ni tan sols gaudeixen de sanejament bàsic o una font d'aigua potable. El 2011, el govern de Zàmbia es va comprometre a homologar les escoles comunitaris i integrar-los al sistema nacional, però es tracta d'un procés complex i difícil.

Suport de la Unió Europea

A la fi de 2014, DAPP-Zàmbia va iniciar un projecte amb el suport de la Unió Europea per millorar les condicions i la qualitat educativa d'aquestes escoles. En Chibombo, el projecte inclou a 20 escoles comunitaris, en els quals DAPP treballa per connectar-los amb els recursos disponibles del govern, enfortir les capacitats dels comitès de mares i pares i dels equips administratius i millorar les seves instal·lacions. Mitjançant el projecte i amb l'ajuda del Programa de Nens Vulnerables, proporcionen als 80 nens i nenes i les seves famílies beques per a la matrícula, el material escolar, mosquiteres i mantes.

Alhora, han posat en marxa petites hortes a cadascun dels col·legis per millorar l'alimentació dels estudiants. Professors i alumnes dels 20 col·legis han rebut formació en sanejament i salut, i han participat en el disseny d'estratègies per a millorar les condicions de cada col·legi i disminuir els casos de malària, còlera i diarrea.
A més, el projecte està col·laborant en els tràmits per registrar les escoles al Ministeri d'Educació per a la seva homologació i està proporcionant formació de qualitat per al professorat i els equips de gestió.

Quan la comunitat treballa darrere de la seva educació-img1
Quan la comunitat treballa darrere de la seva educació-img2
Quan la comunitat treballa darrere de la seva educació-img3