consent_cookie
Duración: 1 any
Guarda l'estat de consentiment de cookies de l'usuari
14-04-2014
Roshanlaal Meena, de 50 anys d'edat, va ser la primera persona a Ukrund, en l'estat de Rajasthan, Índia, que va posar en marxa una unitat de biogàs. Com la majoria de les famílies que viuen a les zones rurals del país, Roshanlaal era totalment dependent de la llenya com a principal font d'energia.
Un alarmant 77% dels 800 milions de persones que viuen en comunitats rurals del país viuen en la pobresa extrema, tenint en compte, a més, que la seva situació econòmica està sovint vinculada a la degradació del medi ambient. La majoria d'aquestes famílies utilitza llenya com a principal font d'energia, a la compra dediquen el 20 % dels seus ingressos. La crema de fusta provoca l'emissió de fins a 3,8 milions de tones de CO2 cada any.
Menys problemes de salut
La recerca d' llenya requereix un gran esforç per a les dones i els nens, que tradicionalment s'encarreguen d'aquesta tasca. A més, aquesta tasca consumeix bona part de les hores del dia. Això vol dir que queda menys temps perquè les dones puguin dedicar-se a altres tasques de la llar o al seu propi desenvolupament; els nens i nenes, tenen també menys temps per anar a l'escola. Per això, Roshanlaal va prendre una excel • lent decisió que va beneficiar a tota la seva família quan va canviar la llenya pel biogàs per cuinar i per a la il • luminar casa. "No només ens estalvia molt de temps i esforç , sinó que també redueix els problemes relacionats amb la nostra salut", explica.
Segons els experts, l'ús de biogàs ajuda a prevenir milions de morts prematures de dones i nens a les llars rurals, a causa de la contaminació de l' aire interior causada pel fum i el sutge que es produeix en cremar la llenya.
Rajasthan és un dels estats amb major nombre de caps de bestiar de l'Índia. I ja que el biogàs és un element que pot produir energia neta, segura i eficient a partir de les deixalles del bestiar, no hi ha millor lloc per promoure'l. Humana People to People Índia va posar en marxa el 2010 un projecte que ha dotat de 200 unitats de biogàs a 20 llogarets de Rajasthan, amb l'objectiu de promoure el biogàs com a font principal d'energia en la comunitat.
Una enquesta mostra que el 53 % de les dones i els nens participants, en no haver de buscar llenya , va estalviar d'1 a 2 hores cada dia i el 44% de 2 a 4 hores. Això ha donat lloc a menors taxes d'abandonament escolar, així com un increment del nivell educatiu dels més petits.
Protecció del medi ambient
La iniciativa no només ha millorat les condicions de vida de la comunitat, sinó que també ha promogut la protecció del medi ambient. "El projecte ha reduït de manera significativa la dependència de la llenya com a combustible per satisfer les necessitats energètiques de les persones involucrades. Aquesta menor dependència també ha reduït la tala d'arbres en els llogarets. Això ha portat a més a la conservació dels boscos i en la preservació de la coberta verda dels voltants. Com a resultat, la biomassa total s'ha incrementat en els llogarets", expliquen membres d'Humana People to People Índia.
"Ara també estic produint meves pròpies hortalisses i verdures per a autoconsum, el que suposa un important estalvi per a la meva família. Estic molt agraït per ser part d'aquest projecte", diu Roshanlaal.