Angola: per un millor aprofitament dels recursos

12-12-2014

Un equip d'Humana treballa en el mapatge de la comunitat de Cabinda en què desenvolupem un Farmers 'Club amb la finalitat que la població compti amb una eina que l'ajudi a decidir sobre l'ús dels recursos locals.

Cabinda és una de les divuit províncies d'Angola, però es troba separada de la resta del país per la veïna República Democràtica del Congo, que l'envolta per l'est i el sud. Aquest petit exclavament produeix un 60% de les exportacions nacionals de petroli; es tracta del segon productor de tot Àfrica, per darrere de Nigèria.

Però malgrat aquesta riquesa en recursos naturals, Cabinda continua sent, però, una de les províncies més pobres del país.

A principis de 2013, Humana i el seu soci local ADPP-Angola iniciar a Cabinda un projecte Farmers' Club, cofinançat per la Unió Europea, que espera augmentar un 25% els nivells de productivitat dels seus cultius. En total, s'han creat 20 clubs d'agricultors, els membres són majoritàriament dones (77% d'un total de 1.170), el que ha propiciat un augment de la seva participació en qüestions que afecten el conjunt de la comunitat. En conseqüència, es fomenta la seva capacitat de lideratge i la representativitat de la dona en els òrgans de decisió, gairebé sempre relegada a l'àmbit domèstic.

A més d'organitzar millor per aprofitar els recursos i accedir als diferents mercats locals, els agricultors han rebut formació en tècniques de cultiu més sostenibles i eficients. Gràcies al projecte, també s'han millorat els sistemes d'irrigació, s'ha promogut la diversificació de cultius i s'han distribuït eines agrícoles entre els membres. Entre els avenços que destaquen els agricultors participants dels clubs hi ha la millora de la seva dieta, basada en productes locals i de major contingut nutritiu, i l'augment de la productivitat gràcies a les tècniques sostenibles que tenen cura tant de la terra com del cultiu.

Mapeig de la comunitat
El projecte també tracta d'impulsar l'organització comunitària, promovent xarxes i relacions amb les institucions locals. Humana treballa en aquest moment al costat de les persones involucrades en el projecte en la identificació dels llocs clau per a la comunitat. L'objectiu és construir un mapa com a eina de documentació i d'utilitat per a la població local.

Al mateix temps s'estan identificant els béns comunitaris i documentant el patrimoni cultural i històric de la zona. Els llocs d'interès tenen un valor pràctic (com escoles i habitatges), físic (fonts d'aigua i camps de cultiu) o cultural (cementiris i llocs de culte).

El personal d'Humana involucrat en aquestes tasques ofereix assistència tècnica i compta amb eines GPS. No obstant això, és la comunitat la que decideix què incloure en el procés. El següent pas serà integrar els elements identificats amb imatges via satèl·lit per crear el mapa, que serà propietat de la comunitat. Aquest mapa els ajudarà a aprendre ia prendre decisions sobre l'ús dels recursos comunitaris. És més, atès que Cabinda és focus d'atenció de nombroses empreses multinacionals causa dels seus recursos naturals, el mapa servirà a l'hora de negociar i avaluar possibles projectes d'infraestructures i d'inversió estrangera.

Angola: per un millor aprofitament dels recursos-img1
Angola: per un millor aprofitament dels recursos-img2
Angola: per un millor aprofitament dels recursos-img3