Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

8-M. La importància de la dona en l'era post COVID-19

08-03-2021

L'empoderament de la dona i la igualtat plena és clau per al desenvolupament de les comunitats en nom d'aconseguir un Planeta més just i sostenible. El 8 de març es celebra a tot el món el Dia Internacional de la Dona. El lema enguany és "Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19".

Les dones es troben a la primera línia de la lluita contra la Covid-19 com a treballadores de la salut, personal sanitari de diversa naturalesa i organitzadores comunitàries. També es troben entre els líders nacionals més exemplars i eficaços en la lluita contra la pandèmia.

La crisi ha posat en relleu tant la importància fonamental de la contribució de les dones a el progrés de les societats i pobles com les càrregues desproporcionades que suporten en certs casos, als països en vies de desenvolupament sobre tot, tant a nivell familiar com laboral.

Les dones, a més, tenen un paper fonamental en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Bona part d'aquests objectius incideixen específicament en la igualtat i l'empoderament de les dones, aspecte comú a les accions de desenvolupament dutes a terme per Humana.

Entre d'altres, l'ODS 5 proposa:

  • Acabar amb totes les formes de discriminació.
  • Eradicar totes les formes de violència en l'àmbit públic i privat, incloses la tracta i l'explotació sexual i altres tipus d'explotació.
  • Emprendre reformes que atorguin a les dones el dret als recursos econòmics en condicions d'igualtat, així com l'accés a la propietat i a el control de la terra i altres béns, els serveis financers, l'herència i els recursos naturals.


L'empoderament femení com a element transversal a totes les accions de cooperació d'Humana People to People

Humana People to People situa la dona al centre de el desenvolupament de les comunitats. Per això, l'empoderament femení és un element transversal a totes les accions de cooperació que posa en marxa la Federació i les organitzacions que en formen part.

Des de l'inici de la pandèmia, les dones s'han col·locat en primera línia per combatre els efectes i conseqüències de la COVID19. Així, al seu habitual paper de lideratge dins de famílies i comunitats -en aspectes com educació, salut, agricultura, economia domèstica, nutrició i seguretat alimentària o desenvolupament comunitari- han potenciat la seva rellevància com a treballadores de salut o com a impulsores de campanyes de formació i sensibilització sobre la malaltia.

S'han involucrat, a el mateix temps, en la fabricació de màscares i gels hidroalcohòlics, en la distribució de guants, kits d'alimentació i productes de primera necessitat.

Des del punt de vista de l'educació, han redoblat els seus esforços promovent noves solucions -formació en línia, a través de la ràdio, telèfon, etc- per fer front a el tancament de les escoles davant els diferents graus de confinament als quals ens hem enfrontat des de març de l'any passat.

La dona a la gestió i direcció d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo

En el cas d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, la dona és essencial en la gestió i direcció de l'organització. Començant pel Patronat -en el qual 3 dels seus 5 membres són dones- i seguint per la mateixa Direcció General, ocupada per Elisabeth Molnar. A nivell global, el 70% de la plantilla són dones, estant fortament representades en tots els nivells de responsabilitat, des de la producció a la gestió i direcció dels diferents departaments.

8-M. La importància de la dona en l'era post COVID-19-img1
8-M. La importància de la dona en l'era post COVID-19-img2
8-M. La importància de la dona en l'era post COVID-19-img3