300 petits agricultors de Cap Delgado incorporen túnels solars d'assecat d'aliments

25-02-2013

Humana i ADPP-Moçambic han incorporat a sis clubs del programa Farmers' Club de la província de Cabo Delgado un innovador projecte que inclou la posada en marxa de túnels per l'assecat dels aliments mitjançant l'acció del sol.

Amb això, es promou la conservació de les fruites i hortalisses collides i es perllonga el període en què poden dedicar-se a l'autoconsum i a la seva comercialització en els mercats locals. Un dels problemes dels excedents és que si no es consumeixen o es venen immediatament, es fan malbé a causa de les altes temperatures d'aquesta zona del nord de Moçambic.

L'acció compta amb el cofinançament del Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie GmbH, a través de la iniciativa Wisions of Sustainability, recolzada per la Fundació suïssa Proevolution.

El projecte inclou la posada en marxa de sis túnels d'aquest tipus, el primer dels quals es va construir l'octubre passat.

El túnel solar està format per una senzilla estructura a mode d'hivernacle, amb un sòl de ciment sobre el qual es col·loca una coberta de plàstics, sostinguda amb bambú. Un orifici d'entrada i un altre de sortida permeten que es generi un corrent d'aire calent a l'interior i que funcioni com si es tractés d'un forn. Els aliments es col·loquen en unes safates espacials a diferents altures i un cop dessecats poden ser emmagatzemats durant un llarg període de temps. En el moment en què es vulguin consumir els aliments assecats, només cal rehidratar-los.

Formació sobre vendes
En total 300 petits agricultors de sis clubs participen en aquest projecte. Juntament amb la construcció dels túnels solars, l'acció també preveu la formació dels participants, tant a nivell d'assecat i conservació d'aliments com de màrqueting i venda de productes agrícoles i gestió de petites empreses.

300 petits agricultors de Cap Delgado incorporen túnels solars d'assecat d'aliments-img1
300 petits agricultors de Cap Delgado incorporen túnels solars d'assecat d'aliments-img2
300 petits agricultors de Cap Delgado incorporen túnels solars d'assecat d'aliments-img3