Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

2019: 17.573 tones de tèxtil recuperat a Espanya

14-01-2020

Humana va recollir en 2019 17.573 tones de tèxtil usat a Espanya per donar-los una segona vida a través de la seva reutilització o reciclatge. L'any passat més de 2,5 milions de donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitzaven en els 5.200 contenidors de color verd de la Fundació, ubicats a la via pública i en espais privats gràcies a la col·laboració de més de 2.000 municipis i empreses. El servei de recollida selectiva de tèxtil és gratuït per a les arques municipals i representa un estalvi significatiu en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

Les 17.573 tones recuperades per la Fundació Humana equivalen a 40 milions de peces la gestió implica un doble benefici: el primer és mediambiental, perquè redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge de tèxtil durant a l'any passat representa un estalvi de 55.689 tones de CO2 a l'atmosfera, tenint en compte que un estudi de la Unió Europea indica que per cada quilo de roba recuperat i no incinerat suposa 3,169 kg de CO2 que es deixen d'emetre. Les 55.689 tones no emeses gràcies a la gestió sostenible de l'tèxtil equivalen a l'emissió anual de 21.000 cotxes (que circulin 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni de 416.000 arbres.

Roba usada amb finalitat social

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera una ocupació indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollit. D'altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: després de més de tres dècades d'activitat, 2,5 milions de persones s'han vist involucrades en els programes de desenvolupament en els països d'el Sud de la mà de contraparts o socis locals. La Fundació ha destinat més de 31 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH / SIDA, entre altres accions.

Una gestió amb visió de economia circular

"Humana contribueix a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d'economia circular", assegura Elisabeth Molnar, directora general de la Fundació, "ja que reintrodueix les peces en la cadena de valor, genera recursos amb un impacte social positiu, crea ocupació verda i sostenible, incideix en l'àmbit local i promou la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides gràcies als programes de cooperació a el desenvolupament ".

Molnar recorda que el 2025 tots els països de la Unió Europea han de tenir establerta una recollida separada per al residu tèxtil, "el que sens dubte augmentarà les baixes taxes de separació en origen, que ara no superen el 10% a Espanya". "Des Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva de tèxtil. Estem davant d'una oportunitat i un enorme repte per donar l'impuls definitiu a la gestió apropiada d'aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus ia un model econòmic circular, en el qual prevalgui la prevenció i la reintroducció de l'tèxtil a la cadena productiva, perllongant el seu cicle de vida ".

Els reptes per al 2020

Augmentar la contenerització en l'espai públic per facilitar les donacions de la ciutadania. Aquest és un dels objectius de Fundació Humana per augmentar la recollida selectiva de l'residu tèxtil el 2020. I és que a Espanya es rebutja anualment un milió de tones de roba (cada ciutadà es desfà d'entre 30 i 40 kg de tèxtil a l'any, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya i el Ministeri per a la Transició Ecològica) però tot just un 10% arriba a les mans d'un gestor autoritzat; la resta (900.000 tones) acaba en abocadors on no es pot aprofitar de cap manera. "És fonamental elevar el nombre de punts de recollida per elevar aquests registres", afirma Elisabeth Molnar. La ràtio actual és d'un contenidor de tèxtil per cada 4.700 habitants mentre que la proporció idònia és d'un per cada 300-500.

El segon gran objectiu per al 2020 és que el sector compti amb un sistema homogeni d'informació que permeti conèixer de forma transparent quant residu tèxtil es recupera, es reutilitza, es recicla o s'elimina a Espanya. "La transparència en la traçabilitat en tota la cadena de valor i visibilitzar les destinacions dels diferents fluxos de residus és fonamental", defensa la directora general d'Humana, "l'existència d'indicadors fiables és clau per al funcionament i la credibilitat de el sistema, així com per donar confiança a la ciutadania ".

A més, la Fundació pretén seguir aprofundint en el factor social de la gestió de l'tèxtil, incidint en la importància de potenciar aquest factor en els plecs de contractació pública d'aquest servei.

2019: 17.573 tones de tèxtil recuperat a Espanya-img1
2019: 17.573 tones de tèxtil recuperat a Espanya-img2
2019: 17.573 tones de tèxtil recuperat a Espanya-img3