16.853 tones de tèxtil usat recollides al 2015

15-02-2016

Humana va recollir 16.853.294 kg de tèxtil usat a Espanya en 2015 mitjançant una xarxa de 5.114 contenidors i 37 botigues secondhand i gràcies a la col·laboració de més de dos milions de donants.

L'organització compta amb una plantilla de 420 empleats, la qual cosa vol dir que genera una ocupació indefinit a temps complet per cada 40.000 quilograms de roba usada recollides.

"Afortunadament, cada vegada hi ha més consciència dels beneficis ambientals i socials que representa la correcta gestió de residus tèxtils. Estem molt agraïts als ciutadans per les seves donacions i volem que sàpiguen que darrere de cada contenidor hi ha un treball intens de preparació per a la reutilització, amb la finalitat d'allargar la vida útil de les peces i impulsar projectes socials ", afirma Elisabeth Molnar, directora general de la Fundació.

Menys emissió de CO2
La reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient, atorgant una segona vida a una peça que altrament aniria a parar a l'abocador: cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2 segons dades de la Comissió Europea. Les 16.853 tones recollides l'any passat representen un estalvi de 53.408 tones de CO2 a l'atmosfera. O el que és el mateix: equival al fet que 2,9 milions cotxes deixin de circular durant un dia o que 856 milions d'arbres deixin d'absorbir elements contaminants, també en un dia.

Gestió de residus

La jerarquia de gestió que estableix la Llei 22/2011, de 28 de juliol, preval la prevenció de la generació dels residus, impulsant en segona instància la seva preparació per a la reutilització, en tercera instància seu reciclatge o aprofitament material, seguit d'altres tipus de valoracions inclosa l'energètica, i finalment la disposició o eliminació segura, quan la resta d'opcions no ha estat possible. Aquesta jerarquia encaixa en el Pla Estatal Marc de Gestió de Residus (PEMAR) 2016-2022 i en la Directiva Marc de Residus (DMR) de la Unió Europea.

La valorització de roba com a motor de cooperació al desenvolupament

Tots els recursos generats amb l'activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a la finalitat social de l'organització. Gràcies a això, entre 2010 i 2014 es van destinar 9,3 milions d'euros a projectes d'educació i agricultura a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia.
"La roba valoritzada per Humana s'ha convertit en suport real per a aquestes poblacions gràcies als ciutadans i a les institucions que avalen el nostre treball. El nostre model de finançament assegura la sostenibilitat de la Fundació i dels seus programes de cooperació, en un període en el qual els fons públics espanyols dedicats a cooperació han baixat ", assegura Jesper Wohlert, coordinador general d'Humana.

Suport local de la mà dels ajuntaments col·laboradors

La valorització de la roba permet igualment generar recursos que, de la mà dels ajuntaments col·laboradors, són destinats a accions conjuntes de suport local, cohesió social, assistència bàsica, els bancs d'aliments, l'educació, la tercera edat o el medi ambient. La Fundació segueix fidel als seus principis i model de treball, que busca resultats sostenibles a mig i llarg termini. Per això, roman aliè a la mercantilització que està patint l'activitat de recollida de tèxtil.

16.853 tones de tèxtil usat recollides al 2015-img1
16.853 tones de tèxtil usat recollides al 2015-img2
16.853 tones de tèxtil usat recollides al 2015-img3