01.12 Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

28-11-2018

Aquest dissabte 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, una cita que arriba al seu 30è aniversari. Són tres dècades de lluita contra el VIH, de suport als que viuen amb el virus i de record als que han mort a causa d'una malaltia relacionada amb la SIDA. En aquesta ocasió, ONUSIDA posa l'accent en la importància que les persones coneguin el seu estat serològic respecte del VIH i la seva càrrega vírica. "Viu la vida positivament. Coneix el teu estat de VIH "és el lema escollit al que s'uneix la Federació Humana People to People i les organitzacions que la formen.

"Visca la vida de forma positiva. Coneguin el seu estat serològic respecte del VIH ", insisteix el director executiu del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH / Sida (ONUSIDA), Michel Sidibé, que recorda que, el 2017, fins a 9,4 milions de persones no estaven al corrent que vivien amb una malaltia potencialment mortal però tractable, i necessiten sotmetre amb urgència a tractament i proves de VIH. "Si les persones no coneixen el seu estat serològic, no poden protegir-ni a ells ni a les seves famílies o parelles. Tampoc estaran segures de si el tractament és efectiu ni si protegeix la seva salut ni si deté la transmissió del VIH ", assegura. En 2017, un total de 1,8 milions de persones han resultat infectades amb aquest virus.

Aquestes dades s'extreuen de l'informe "El coneixement és poder", que ofereix centelleigs per a l'optimisme: el 75% dels que viuen amb VIH coneixen el seu estat en comparació amb el que succeïa en 2015, quan el registre era del 67%. I una altra dada positiva: el 2017 hi havia 21,7 milions de persones que vivien amb VIH (el 59% del total) i tenien accés a teràpia antiretroviral, per 17,2 milions dos anys abans.

Monitoritzar la càrrega viral

El document recorda que perquè una persona es mantingui saludable i previngui la transmissió del VIH, aquest ha de ser suprimit a nivells indetectables o molt baixos mitjançant la teràpia antiretroviral sostinguda. I insisteix que per monitoritzar efectivament la càrrega viral, les persones que viuen amb el VIH necessiten fer-se anualment les proves corresponents. L'informe revela que 19,4 milions de persones que viuen amb el VIH encara no han suprimit la seva càrrega viral.

Cal assenyalar que mentre en algunes parts del món és fàcil obtenir una prova d'aquestes característiques i està integrada en el tractament, en altres llocs amb prou feines hi ha una màquina de càrrega viral per tot el país. "Les proves de VIH i les proves de càrrega viral han de ser iguals i accessibles per a tots els que viuen amb VIH, sense excepció", defensen des ONUSIDA, i insisteixen que són l'única forma de conèixer l'estat de salut i adoptar un pla de vida saludable.

Total Control of the Epidemic (TCE) i HOPE

Humana People to People impulsen dos programes per fer front a la malaltia: Total Control of the Epidemic (TCE)  i HOPE. El primer, que compleix 19 anys i està present en 13 països en col·laboració amb els respectius governs, combat el VIH i la SIDA mitjançant la prevenció, l'atenció i el suport a la comunitat. Es basa en una estratègia de porta a porta, el que permet oferir persona a persona consells i una comunicació fonamental sobre les proves per al VIH, els mètodes de prevenció, què significa ser seropositiu, l'accés al tractament i com aconseguir la supressió de la càrrega viral.

L'estratègia 90-90-90

Després d'aquesta fase inicial, el programa TCE es va alinear amb l'estratègia d'ONUSIDA 90-90-90, que se centra en garantir que el 90% de les persones infectades amb el VIH coneguin el seu estat i que el 90% de les persones infectades reben teràpia antiretroviral, el que hauria de portar al 90% de supressió viral del VIH en els que estan en tractament. Les proves estan focalitzades en grups de l'alt risc, com homosexuals que no utilitzen protecció en les seves relacions, dones joves i treballadores sexuals.

El programa té un paper fonamental en la lluita contra la propagació del VIH, la SIDA i la tuberculosi. Els projectes que impulsen els nostres socis en 13 països arriben a 8,9 milions de persones a l'Àfrica i Àsia.

Per la seva banda, el programa HOPE se centra en donar suport a les persones mitjançant l'impuls d'estructures sanitàries locals que promouen el subministrament d'antiretrovirals i l'adherència als tractaments. HOPE ofereix sobretot suport i pautes per no abandonar la medicació i tracta de connectar a la població amb els sistemes de salut nacionals.

#Knowyourstatus

01.12 Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA-img1
01.12 Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA-img2
01.12 Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA-img3