“Molts joves del meu país tenen un futur gràcies a la roba usada”

03-12-2015

“La gestió de la roba usada als països del Nord, permet que aquests recursos arribin a països com el meu. Això permet que molts joves puguin formar-se i tenir un futur”. Així es va expressar Apili Vieira durant la visita de dos dies que va fer a Astúries en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Apili, de 36 anys, és professora de Comerç i Administració a l'Escola Vocacional de Bissora, un dels projectes d'educació que donem suport a Guinea Bissau amb la col·laboració del nostre soci local, ADPP. “El reciclatge de roba usada pal·lia en part les necessitats d'Àfrica”, va explicar Apili, “alguns pensen que aquesta roba no arriba enlloc però en realitat serveix perquè les persones més necessitades tinguin educació, sanitat, agricultura… M'agradaria que les persones entenguin que de la roba que donen se’n treu molt profit”.

Els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat són els que permeten a Humana Fundación Pueblo para Pueblo finançar i desenvolupar programes de protecció al medi ambient a Espanya i de cooperació als països del Sud. Actualment, 13 milions de persones participen en 700 projectes actius de desenvolupament als cinc continents.

Un d'ells és l'Escola Vocacional de Bissora, a Guinea Bissau: és un centre de formació professional que capacita joves sense futur perquè no només puguin entrar al mercat laboral sinó que també emprenguin els seus propis negocis. Reben classes teòriques i pràctiques en els següents àmbits: agricultura, construcció, comerç i administració de petites empreses, energia solar, electricitat, lampisteria i bombes d'aigua. Són àrees formatives que fet i fet resulten molt útils per al desenvolupament de les comunitats on viuen.

L'Escola Vocacional de Bissora es va crear el 1994 i la nostra contrapart al país, Ajuda de Desenvolvimiento de Povo per Povo (ADPP) Guinea Bissau, la dirigeix des del 1996. La durada de cada programa és d'11 mesos i des del seu inici ha format a més d'1.200 joves. Bona part són dones: l'escola contribueix a l'apoderament femení en promoure la seva incorporació al mercat de treball exercint professions tradicionalment en mans d'homes.

“Aproximadament un quart de la població té entre 18 i 32 anys. Ells són la major part del sector productiu a Guinea Bissau, per això capacitar-los és contribuir al desenvolupament de l'economia nacional”, afirmen des de l’ADPP. I afegeixen: “L'escola emfatitza la iniciativa empresarial i la formació dels joves per exercir una ocupació”. Una enquesta interna revela que el 25% dels graduats està emprat per compte d'altri i el 50% treballa per compte propi i creant ocupació per a uns altres.

En la seva visita a Europa, Apili Vieira va deixar el seu testimoniatge a Lisboa i també a Astúries. Durant els dos dies que va estar al nostre país, acompanyada pel responsable de la delegació d'Humana a Astúries, Ricardo Rodríguez, va aprofitar la seva estada per conèixer i xerrar amb la directora de l'Agència Asturiana de Cooperació, Gimena Llamedo; els responsables de Supermercats Masymas, i Patricia Hernández, gerent del Centre Comercial Los Prados.

A més, va participar en la clausura de les activitats organitzades per la Gerència Àrea Sanitària III a l'Hospital Sant Agustín d'Avilés, en una taula rodona on va explicar com les donacions de roba tenen un efecte directe en la millora de les condicions de vida en països amb comunitats menys afavorides.

Video:

“Molts joves del meu país tenen un futur gràcies a la roba usada”-img1
“Molts joves del meu país tenen un futur gràcies a la roba usada”-img2
“Molts joves del meu país tenen un futur gràcies a la roba usada”-img3