Humana consolida el seu programa d'agricultura social

13-05-2014

L’Alpha Barry circula amb seguretat pel centre de Barcelona. No condueix una moto de gran cilindrada ni el darrer model de quatre rodes, però tothom se’l queda mirant. Ell pedaleja amb agilitat i, malgrat el trànsit, reparteix puntual la fruita i la verdura ecològica per a domicilis que han encarregat, via online, a Verdallar.

L’Alpha treballa a Verdallar dos dies a la setmana. Comença el dia repassant els albarans i les comandes: després marxa cap a Vall d’Hebrón, on tenen el magatzem, i fa les cistelles que després repartirà amb el tricicle elèctric.

Verdallar és una de les entitats participants en la convocatòria 2013 del Programa d'Agricultura Social d'Humana . Des 2012, la Fundació desenvolupa a Catalunya aquest projecte, que parteix de l'experiència acumulada en els projectes agrícoles que es duen a terme als països del Sud. L'objectiu és clar: donar suport mitjançant fons i assistència tècnica a entitats catalanes que treballin en els àmbits de l'agricultura social i d'exclusió social.

De total d'11 iniciatives recolzades fins al moment, en què han participat de manera directa més de 1.100 persones, Humana ha col • laborat el 2013 amb vuit d'elles, inclosa la de Verdallar.

*Ajuntament de l'Ametlla del Vallès: partint de la participació de grups en risc d'exclusió social s'ha treballat en la producció ecològica per generar aliments de qualitat i en la difusió del coneixement de les varietats locals. En total han participat 215 persones, des de joves a adults i persones d'edat més avançada.

*Ajuntament de Valls: la formació agrícola per persones del municipi en risc d'exclusió ha permès crear una estructura per a la generació de productes agrícoles de proximitat. En conjunt han participat 80 persones. La creació d'ocupació està sent clau en aquest cas: així, s'han generat 26 contractes laborals relacionats directament amb el projecte i 12 més derivats de la gestió del mateix.

Montse Gutiérrez, tècnica del Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Ajuntament de Valls explica que “la finalitat no és tant l’autoproducció de productes de proximitat sinó formar als assistents en el sector agrícola per a una futura inserció laboral”. Burama Fatty, de 47 anys, viu a Valls amb la seva dona i amb dos dels seus fills, els altres tres estan a Gàmbia amb els avis. Des que va arribar fa deu anys a Catalunya, ha treballat en una cafeteria, una fàbrica, una empresa de neteja i en el camp recollint fruita. “Abans que quedar-me a casa, prefereixo venir aquí”, reconeix Burama, “no sé què m’oferirà el futur, però confio que el que aprengui aquí em servirà per a trobar feina”.

Mohamed Elouare, de 54 anys i amb set fills, comparteix el desig que després d’haver estat empleat en una obra i en l’asfaltat de carrers, l’agricultura li doni una sortida laboral. Ell ja ha realitzat dos cursos en l’hort, un dels quals consisteix a conrear calçots, el producte estrella d’aquesta comarca.

*Fundació Onyar - La Selva: la reconversió del centre especial de treball de Onyar-La Selva , a Girona, ha estat el primer pas per a la posada en marxa un nou obrador per a la fabricació de pasta fresca. A més s'ha iniciat la producció d'aliments ecològics amb una marca pròpia, que s'estan comercialitzant com una alterativa als convencionals, oferint per a això un preu competitiu. Un total de 85 persones participen en aquesta iniciativa.

“Com a conseqüència de la incidència de la crisi en els àmbits dels manipulats industrials i del viver, fa quatre anys vam decidir reconvertir l’activitat del nostre centre especial de treball”, explica el president de la fundació, Antoni Ruiz, “per això vam apostar pel conreu d’horta ecològica i la producció de pasta fresca”.

*Taller Jeroni de Moragas: la formació de persones en regs d'exclusió social en matèries com l'agricultura social i el cultiu d'estèvia, substitut natural de l' sucre , són la base d'aquest taller , a Sant Cugat del Vallès, en el qual han participat 106 persones.

*Verdallar: la formació, la producció, un pla de màrqueting i la incorporació d'una flota de tricicles per a la distribució ha permès convertir a aquesta empresa d'inserció laboral de Barcelona, Verdallar, en productor d'aliments agrícoles ecològics. Amb tot això s'han generat , a més , nous llocs de treball. Verdallar ha aconseguit el segell de Venda de Proximitat de Productes Agroalimentaris de Catalunya. 30 persones participen en el projecte.

*Xicòria: aquesta comunitat d'economia compartida de Montblanc ha treballat, gràcies al suport d'Humana, en el desenvolupament comunitari de diversos horts socials de la localitat. Per això s'ha creat un espai d'intercanvi i coneixement, que ha involucrat a nombrosos agents de la localitat, més enllà de les 12 famílies participants.

*Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona: la millora de la producció de l'hort del jardí històric de Barcelona i la difusió del banc de llavors obtingut, aconseguint al mateix temps formar les sis persones participants, han estat els èxits fonamentals d'aquesta iniciativa.

*SEO/Birdlife: insistint en aspectes com la formació, la producció ecològica i l'avaluació de la viabilitat del cultiu amb tècniques manuals i la integració de persones amb algun tipus de discapacitat s'ha col • laborat en la recuperació del cultiu d'arròs de forma tradicional. En conjunt s'ha involucrat a 500 persones.

Estudi de la UAB

La tasca que Humana porta a terme en l'àmbit de l'agricultura social ha estat recollida, al costat del d'altres organitzacions, en l'estudi 'L'agricultura social en el desenvolupament local i l'ocupació per col • lectius en risc de marginació' , elaborat per la Universitat Autonóma de Barcelona, la Fundació Cedricat i RecerCaixa. En concret, l'informe recull com a exemples de bones pràctiques dels projectes de Verdallar, Ajuntament de Valls, Fundació Onyar-La Selva i el Taller Jeroni de Moragas.

Humana consolida el seu programa d'agricultura social-img1
Humana consolida el seu programa d'agricultura social-img2
Humana consolida el seu programa d'agricultura social-img3