V. Sinkevičius: La reutilització de tèxtil és clau per a l'economia circular i la feina verda

19-11-2021

"La reutilització del tèxtil és clau per a lʻeconomia circular i la creació dʻocupació verda". Així ho ha assegurat aquest matí el comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, després de visitar la planta de preparació per a la reutilització del tèxtil d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo. L'alt càrrec lituà ha elogiat la tasca que realitza l'entitat sense ànim de lucre i ha afegit que "la recollida i reutilització de la roba postconsum són elements clau en l'estratègia d'economia circular de la UE".

Sinkevičius ha recorregut el complex més gran d'Espanya dedicat a la gestió del residu tèxtil, situat a Leganés (Madrid), acompanyat del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. La comitiva, formada per cinc representants de la Comissió Europea i dos del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), ha estat liderada pel coordinador general d'Humana, Jesper Wohlert, que ha destacat el benefici ambiental de la reutilització i la contribució de la gestió de la roba utilitzada a l'economia circular.

La planta de Leganés està operativa des del 2010 i va ser ampliada el 2018; compta amb dues instal·lacions amb més de 10.000 m2 de superfície; es processen diàriament 40 tones de residu tèxtil (1,2 tones processades cada dia per cada persona classificadora) i allotja un equip de 80 persones.

El coordinador general d'Humana, Jesper Wohlert, ha afirmat després de la visita: “El treball d'Humana al sector tèxtil reutilitzat és essencial en la transició cap a una indústria tèxtil circular i, com a tal, estem plenament compromesos amb les estratègies de la UE” .

"Advoquem per la jerarquia de residus que marca la UE, que prioritza la prevenció i reutilització de residus sobre el reciclatge", ha indicat, "la reutilització té enormes beneficis, no només en termes ambientals sinó també en de creació de llocs de treball verds". I ha afegit: “El 60% de la roba comprada a les botigues de segona mà d'Humana reemplaça l'adquisició de peces noves, cosa que contribueix a la prevenció de les emissions de CO2 i de posteriors residus tèxtils”.

La preparació per a la reutilització, el reciclatge de fibres tèxtils i la valorització energètica del tèxtil usat que no es pot aprofitar són les característiques principals que permeten aplicar un model d'economia circular a la gestió del tèxtil usat. Humana concentra els seus esforços en la reutilització per convertir en recursos aquells residus que no es puguin evitar; la seva activitat es remunta al 1987, per això la gestió del residu tèxtil es troba a l'avantguarda en economia circular.

El comissari europeu, antic ministre d'Economia i Innovació de Lituània, es troba des d'ahir a Espanya: a més de la visita a la planta d'Humana, també ha participat al Fòrum de la UE Aire Puro i demà es desplaçarà a La Palma per comprovar els efectes del volcà de Cimera Vella.

Estratègia d'economia circular de la Unió Europea

La recuperació i la reutilització de la roba postconsum són elements clau en l'estratègia d'economia circular de la UE, que lidera el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca. Brussel·les impulsa un Pla d'acció per a una economia circular, un dels elements principals del Pacte Verd Europeu, que és el nou programa d'Europa a favor del creixement sostenible. Aquest pla aposta per una transformació de l'economia productiva i el model de consum per aconseguir, entre altres objectius, que els objectes allarguin la vida útil.

El Pla d'acció per a una economia circular pretén impulsar nous models de negoci que estimularan la classificació, la reutilització i el reciclatge de productes tèxtils, i permetrà als consumidors triar productes tèxtils sostenibles. El disseny ecològic es farà extensiu a una gamma més àmplia de productes: la roba es fabricarà de manera que duri més temps”

Quanta roba es recupera a Espanya

Humana va recuperar 8.456 tones de tèxtil usat a Espanya durant el primer semestre del 2021 per donar-los una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge, cosa que representa un augment del 23,4% respecte als primers sis mesos de l'any passat (6.851 tones). La quantitat recollida equival a 38 milions de peces. A més, la recuperació del residu tèxtil del gener al juny ha evitat l'emissió de 26.798 tones de CO2.

Cada ciutadà rebutja cada any entre 20 i 30 kg de tèxtil. Segons els informes més recents, a Espanya es recullen 110.000 tones de residus tèxtils anualment, cosa que a penes representa una mica més del 10% del que generem a les llars. Només es recupera selectivament una desena part per promoure'n la reutilització o el reciclatge; la resta es llença en altres fraccions i acaba en abocadors.

Tot i això, la recollida selectiva de roba té molt potencial per garantir-li una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

V. Sinkevičius: La reutilització de tèxtil és clau per a l'economia circular i la feina verda-img1
V. Sinkevičius: La reutilització de tèxtil és clau per a l'economia circular i la feina verda-img2
V. Sinkevičius: La reutilització de tèxtil és clau per a l'economia circular i la feina verda-img3