La formació de docents, clau mestra del desenvolupament

03-10-2014

 La manca de professors qualificats és el major desafiament al que actualment s'enfronten els sistemes educatius dels països en desenvolupament. Segons dades de la UNESCO, el 2015 caldran 1,7 milions més de docents per aconseguir l'educació primària universal. L'escassetat de professors ben capacitats i motivats és font d'especial preocupació a l'Àfrica, en particular a l'Àfrica subsahariana, on fan falta 902.000 mestres addicionals per complir aquest objectiu. Segons els experts, els programes actuals de formació d'educadors no han generat un cos docent dotat de les competències necessàries per realitzar una tasca pedagògica eficaç. En molts casos, se sacrifiquen la qualitat i l'equitat amb l'objectiu d'augmentar l'escolarització. 

És evident, per tant, la necessitat de seguir treballant en la formació de mestres i mestres, no ja com a elements clau de l'educació dels nens i nenes, sinó com a palanques de desenvolupament de les comunitats més desfavorides dels països del Sud. 

5 d'octubre, World Teachers' Day 

Aquest diumenge 5 d'octubre se celebra a tot el món el World Teachers' Day, sota el lema 'Invertir en el futur, invertir en mestres'. Més enllà de l'extens calendari d'esdeveniments previstos, aquesta jornada ha de servir, d'una banda, per insistir en la importància de la formació dels docents en l'educació i, de l'altra, per reivindicar el seu paper com a motors de progrés. 

Humana People to People impulsa en l'actualitat la formació de docents a través de 50 Escoles de Professors del Futur distribuïdes en set països. Anualment 3.000 professors i professores es graduen en aquestes escoles. El 80% decideix exercir en zones rurals, ajudant a millorar la qualitat de l'educació en zones moltes vegades oblidades pels sistemes educatius nacionals. A més, les escoles impulsen l'empoderament femení. 

Elles són la clau 

A principis d'aquest any va tenir lloc la graduació del primer grup d'alumnes del centre de formació de professors d'Humana a Mbankana, a la República Democràtica del Congo. Un total de 30 joves acabats de titular ja estan a punt per començar a ensenyar a les escoles primàries rurals, responent així a les necessitats de diversos pobles de la zona, que reclamen professionals ben capacitats. 

Una d'aquestes graduades és Noelly Nyambita Mbele. Espera ser un model a seguir per altres nenes al seu país. El seu pas per l'escola ha refermat la seva passió per l'educació i pel paper de les dones en la societat. "El meu paper no és només portar la casa i cuinar per a la meva família, també és contribuir activament al desenvolupament de la meva comunitat i ajudar a resoldre els principals problemes a què ens enfrontem". 

La seguretat que demostra Noelly és fruit, en bona mesura, del seu pas per l'escola. Ella mateixa explica que en començar la seva formació, va advertir que les noies gairebé mai responien a les preguntes que sorgien durant les classes i no participaven en els debats. Va parlar amb les seves companyes i, amb el suport dels seus professors, van decidir contribuir més a les classes i recolzar-se mútuament. 

Però no va ser fàcil, perquè es van trobar amb el rebuig d'alguns companys homes. Molts d'ells les acusaven de 'creure que són homes' i es van negar a dur a terme les tasques "femenines", com la recollida de llenya. Tot i això, el treball dut a terme tant pels alumnes com les alumnes ha permès que ara tots siguin més conscients de la importància de la incorporació de la perspectiva de gènere en l'educació i el desenvolupament comunitari. Noelly i els seus companys i companyes estan ja preparats per portar un canvi positiu en les comunitats en les que ensenyen. 

-

La formació de docents, clau mestra del desenvolupament-img1
La formació de docents, clau mestra del desenvolupament-img2
La formació de docents, clau mestra del desenvolupament-img3