La cooperació, una cursa de fons

24-10-2014

Humana i la UE implementen a Cabinda, Angola, un projecte d'enfortiment de la societat civil per afavorir el desenvolupament sostenible.

El PIB d'Angola ha crescut per sobre del 10% anual durant més d'una dècada; el país té un flux constant d'ingressos gràcies al petroli, el cautxú, la fusta i diversos minerals. No obstant això, més del 50% de la població viu amb menys de 1,25 dòlars al dia. Compta, a més, amb excel · lents condicions per a l'agricultura en comparació amb la majoria de països de l'Àfrica subsahariana. No obstant això, fins al 80% dels aliments que es consumeixen són importats, segons la FAO

Humana desenvolupa a Cabinda un projecte per impulsar la societat civil i el desenvolupament sostenible, co-finançat per la Unió Europea. Cabinda en si és un exclavament, el que significa que no comparteix cap de les seves fronteres amb la resta del país: està envoltada per la República Democràtica del Congo i pel Congo-Brazzaville. Es tracta possiblement de la província angolesa més rica, ja que posseeix el 60% de les reserves petrolíferes del país. No obstant això, en termes d'economia domèstica, és una de les més pobres. 

Humana i la Unió Europea
El projecte d'Humana i la UE es basa en el model Farmers Club, en el qual els petits agricultors s'organitzen en grups de tipus cooperatiu on aprenen tècniques agrícoles sostenibles. Un agricultor de subsistència concentra tota la seva energia en la producció d'aliments per sobreviure. No tenen temps per a aspectes clau com l'educació, la construcció de la comunitat o aconseguir una font d'ingressos estable. És cert que el govern dóna suport als petits agricultors; però per aconseguir aquest suport, han de saber llegir, ser capaços de portar la seva pròpia comptabilitat i sentir-se prou segurs com per enfrontar-se a les gestions burocràtiques requerides. 

Encara que es necessitaran anys per reduir la desigualtat existent i aconseguir el desenvolupament sostenible, Humana i el seu soci ADPP-Angola estan treballant dur per aconseguir-ho, amb el suport de la UE. En aquest moment hi ha 20 clubs de 50 agricultors cadascun. Cada club té un camp model, en el qual poden practicar i veure els resultats de les tècniques agrícoles abans d'aplicar-les en els seus propis terrenys. Els comitès del club són formats per organitzar les agrupacions, en què tot el món treballa de manera conjunta per augmentar la productivitat. Junts tindran en el mercat local molt més poder de negociació com a grup. Els agricultors reben igualment formació, per tal que puguin fer un balanç del que cultiven i venen cada any, i un seguiment dels avenços registrats. 

Generació d'ingressos per a la comunitat 

L'activitat agrícola es completa amb altres accions, per promoure la generació d'ingressos i el desenvolupament sostenible. Així, s'ha ensenyat a les dones a fabricar i vendre cuines millorades, que ajuden a reduir la desforestació. El seu ús allibera una gran quantitat de temps per a les dones i els nens, que tradicionalment passen cada dia hores recollint llenya. 

Un cop els agricultors produeixen suficients aliments per menjar i un excedent per vendre, poden pensar en enviar els seus fills a l'escola i aprendre a llegir i escriure. A més, si arriben a un cert nivell de capacitació, poden registrar-se com cooperatives oficials.

La creació d'aquestes cooperatives millora dràsticament l'accés a les ajudes governamentals, com crèdits i préstecs, així com a nous mercats.
Es tracta d'un procés que pot transformar per complet una comunitat.

Sobre el paper, sembla senzill. Però es necessiten anys de treball, superar innombrables revessos i una gran determinació per aconseguir el desenvolupament sostenible de la població. Així que la propera vegada que vegi una foto d'un dels nostres projectes, reflexioni un segon sobre el s'ha necessitat per aconseguir-ho.

La cooperació, una cursa de fons-img1
La cooperació, una cursa de fons-img2
La cooperació, una cursa de fons-img3