Graduada la 1ª promoció d'activistes del 3C

07-12-2016

Humana impulsa des de fa prop de tres anys el programa d'agricultura social i urbana "Conreem Clima i la Comunitat (3C)". Es tracta d'una eina ideal per treballar conjuntament amb alguns dels municipis col·laboradors de la Fundació.

Part d'ells volen complementar l'activitat de recollida de tèxtil usat amb fins socials duta a terme amb la posada en marxa d'un projecte 3C en el seu terme municipal. També representa un suport per als veïns i veïnes i un lloc on compartir experiències i coneixements.

És un programa que busca aprofitar els recursos de la terra per generar productes d'autoconsum al mateix temps que reforça els llaços socials i de comunitat. L'objectiu és treballar amb persones que busquin crear comunitat, integrar-se en un projecte local i que desitgin fomentar l'agricultura ecològica i el respecte al nostre entorn. Es pretén que els activistes siguin autosuficients, capaços de tenir el seu propi hort quan deixin de tenir l'assistència tècnica i que obtinguin productes d'autoconsum.

Nova etapa a Leganés

El projecte té una durada de dos anys, al cap dels quals comença un nou cicle amb nous activistes. En el cas de Leganés (Madrid), l'hort social tanca ara una etapa i inicia un nou cicle: el dissabte 26 de novembre es va realitzar un acte de comiat dels participants-activistes que des de 2014 han treballat la seva parcel·la per obtenir hortalisses fresques i ecològiques. En el seu lloc, nous veïns començaran al gener la seva participació en el projecte, això és: rebran la formació teoricopràctica necessària per mantenir la seva parcel·la i obtenir productes de temporada de forma ecològica. Una de les característiques del programa és que la promoció d'activistes canvia cada dos anys.

La producció de l'hort social de Leganés, situat al costat de la planta de classificació de tèxtil usat d'Humana al polígon industrial Polvoranca, està dedicada a l'autoconsum. No obstant això, al llarg d'aquests gairebé tres anys s'han generat excedents de verdures i hortalisses que s'han lliurat al menjador social Paquita Gallego, proper a l'hort i gestionat per l'Associació Madre de la Alegria.

La major part dels activistes són veïns de Leganés tot i que també hi ha usuaris d'altres municipis. En concret, una parcel·la del terreny està reservada per a usuaris de l'Associació Libélula de Fuenlabrada que treballa amb persones sense llar; des de 2014 ja han passat per l'hort a cinc persones d'aquesta entitat.

Algunes xifres de la primera fase del projecte:

  • 3.500 kg anuals de producció d'hortalisses i verdures ecològiques per a autoconsum
  • 420 kg lliurats al menjador social Paquita Rico
  • Cada parcel·la permet produir aliments per a una família de 5 membres.

Varietat de persones i inquietuds

El perfil dels activistes és variat, I també ho és la seva edat (hi ha persones des 67 anys fins a nens de 10) i els seus motius. Juan José Osuna, de 66 anys i veí de Leganés, explica per què es va involucrar a l'hort social: "Em vaig haver de jubilar de forma forçosa encara que em considerava jove. L'hort m'ha servit com a evasió i teràpia. Més enllà de les hortalisses boníssimes que produïm, el que m'agrada és el procés de cultiu, gaudir d'una creació teva i de la natura. També et manté físicament actiu. Els meus néts vénen de tant en tant i aprenen que les verdures no neixen en una prestatgeria del súper sinó de la terra ".

Carlos Cuéllar, de 62 anys i també veí de Leganés, elogia les hortalisses ecològiques: "Els sabors són tremends, no tenen res a veure amb el que pots trobar en una botiga. La meva mare deia que el tomàquet era el pernil que naixia de la terra ... i no exagerava: Proves un tomàquet que surt de l'hort i és com menjar pernil de jabugo! ".

Durant l'acte, la responsable de l'3C, Damiana Conde, ha assenyalat que l'hort social d'Humana a Leganés ha complert els objectius de "aprendre a ser autosuficients, respectar el medi ambient i treballar en equip. Tots junts hem donat vida a un terreny solitari i erm ", ha recordat," i ara un nou equip de persones li seguirà donant vida ".

En l'actualitat, el programa inclou horts socials en sis municipis: Leganés i San Agustín del Guadalix (Comunitat de Madrid) i Cornellà, Tordera, Lliçà d'Amunt i Calella (Catalunya), amb un total de 300 activistes. En breu s'afegiran dos municipis més: Palau-solità i Plegamans a Catalunya i Alcalá de Guadaíra a Andalusia.

Graduada la 1ª promoció d'activistes del 3C -img1
Graduada la 1ª promoció d'activistes del 3C -img2
Graduada la 1ª promoció d'activistes del 3C -img3