El repte de la fam zero ens involucra a tots

16-10-2015

La FAO ha escollit l'Expo Milano per a la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació 2015; celebracions al marge, avui més de 800 milions de persones (al voltant d'una de cada vuit persones) pateixen fam crònica.

Alhora, uns 1.400 milions de persones pateixen de sobrepès o d'obesitat, i aquest nombre augmenta cada any. S'afegeix a això que no menys d'un terç dels aliments que es produeixen en el món per a consum humà es perd o malgasta.

Xifres esgarrifoses que cal recordar en dates com la d'avui, 16 d'octubre a aquest, Dia Mundial de l'Alimentació. Des de la FAO expliquen que es tracta d '"una oportunitat única per enviar un senyal enèrgica als joves -la Generació de la Fam zero- sobre l'agenda per al desenvolupament sostenible fins al 2030 i per motivar-sobre el desafiament d'eradicar la fam i la pobresa de forma definitiva al llarg dels pròxims 15 anys ".

Un senyal que s'ha de trametre amb encara més força als organismes internacionals, els governs dels països rics, les grans multinacionals i els ciutadans del primer món, perquè l'objectiu de fam zero, més enllà d'un eslògan, depèn d'ells.

Des de la pròpia ONU defensen que "l'objectiu es pot aconseguir si els governs, la societat civil, els productors, els pagesos i els consumidors actuen junts per construir un món sostenible on tothom pugui tenir accés als recursos i aquests s'aprofitin de manera eficient en cadascuna de les etapes que van del camp a la taula ".

Responsabilitat de tots

L'ONU assegura que "l'eradicació de la fam és responsabilitat de cada un de nosaltres. Tots tenim un paper a fer, fins i tot mitjançant el nostre compromís de canviar els nostres actes i decisions quotidians més simples ". Ens trobem davant la paradoxa que, actualment, el món produeix més aliments per persona que en qualsevol època anterior però la fam i la malnutrició segueixen sent generalitzats.

Dins d'aquesta batalla contra la fam, els petits agricultors i productors en els països del Sud són fonamentals. Amb la formació i el suport apropiat a través de programes com Farmers Club, a través dels quals vam aconseguir al costat dels participants passar de l'agricultura de subsistència a un model de producció que els ofereix la possibilitat de generar excedents, vendre'ls en els mercats locals i obtenir ingressos que els permet millorar les seves condicions de vida, la de les seves famílies i les de les comunitats en què viuen.

Durant la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació es presenta l'anomenada Carta de Milà, una declaració perquè totes les persones col·laborin en la lluita contra la subalimentació, la malnutrició i el malbaratament, així com en la promoció de la sostenibilitat i de l'accés a els recursos naturals en condicions d'igualtat.

Índex Global de la Fam

En el marc de l'Expo de Milà es va presentar dilluns passat l'informe anual de l'Índex Global de la Fam (GHI en les seves sigles en anglès) que, segons la Comissió Europea, "ha testificat els progressos realitzats en les últimes dècades per combatre el problema de la pobresa i la manca d'aliment per als pobles de tot el món ".

Segons l'informe, el GHI ha disminuït en un 27% des de l'any 2000, mentre que 17 països d'arreu del món incloent Azerbaidjan, Perú, Veneçuela i Brasil, han reduït el seu índex en un 50%. Des de la Comissió Europea destaquen el paper de la cooperació i les organitzacions de desenvolupament en aquest avanç, sobretot "per difondre la consciència sobre el fet que un dòlar invertit en la prevenció dels desastres naturals i els causats per l'home estalvia $ 7 necessaris per respondre a la crisi".

El repte de la fam zero ens involucra a tots-img1
El repte de la fam zero ens involucra a tots-img2
El repte de la fam zero ens involucra a tots-img3