El futur està en les renovables, amb acord de París o sense ell

22-06-2017

Coincidint amb les European Development Days, una sorra recorria els intents de la comunitat internacional d'abordar un dels desafiaments del desenvolupament més urgents, si no el que més: la lluita mundial contra el canvi climàtic i les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La batalla per reduir les emissions i que el conjunt dels habitants del planeta accedeixi a una energia sostenible no es pot veure només com una qüestió de lluita contra el canvi climàtic. Ha de situar-se al capdavant de la política de desenvolupament mundial i com a eix fonamental per combatre la pobresa, les malalties i la inequitat a tot el món.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 7 (el compromís de la comunitat per proporcionar accés universal a fonts d'energia modernes, confiables, assequibles i sostenibles per a l'any 2030) brinda l'oportunitat de oferir enormes beneficis socioeconòmics a les comunitats en desenvolupament i fomentar el creixement Sostenible un llarg termini. La retirada dels Estats Units de l'històric acord climàtic de París no ha de ser una excusa perquè la comunitat internacional vacile.

No obstant això, tampoc no hem de subestimar el tamany del desafiament. Segons l'Agència Internacional de l'Energia, en 2040 més de 500 milions de persones de l'Àfrica subsahariana no tindran accés a electricitat, el que afectarà directament la capacitat industrial de la zona i la seva dependència del carbó, una diferència de les nacions reals de l'hemisferi Nord. Per altra banda, el nombre de persones que depenen de combustibles i tecnologies contaminants ha augmentat des de 2010 situant-se avui en dia als 3.000 milions.

Per aconseguir les metes establertes per l'ODS7, la comunitat internacional ha de repensar radicalment els models existents. Els governs i el sector privat han d'ampliar les infraestructures, millorar les tecnologies i proporcionar els recursos, el lideratge i el suport necessaris perquè les comunitats prenguin l'iniciativa i assegurin que les persones puguin accedir a fonts de sostenibilitat energètica on viuen. Aquest objectiu està fermament a la nostra abast. Les energies renovables es tornen més assequibles, amb plantes solars de gran escala que actualment són capaces de produir energia més barata que la fòssil i nuclear que es genera en molts països. Las industrias solar y eólica estan creant llocs de treball 12 vegades més ràpid que el resta de l'economia dels Estats Units, mentre que el nombre d'ocupacions en renovables a tot el món continua augmentant.

Fins i tot en àrees de difícil accés, a la marge de les xarxes energètiques convencionals, les comunitats poden accedir a energies netes a través de xarxes de petita escala i instal·lacions domèstiques individuals. El passat passat, l'Índia va invertir prop de 3.000 milions de dòlars en fons estatals per a la fabricació de panells solars, mentre que compta amb el compromís que els inversors internacionals destinaran més de 100.000 milions de dòlars al desenvolupament de l'energia solar.

Els governs nacionals, les institucions i el sector privat tenen un paper essencial en l'àmbit de l'ODS7. Sin embargo, són les pròpies comunitats les que tenen la clau del èxit pel que han de situar-se en el centre dels esforços per aconseguir solucions sostenibles. Les organitzacions internacionals podem contribuir eficaçment al desenvolupament de les comunitats locals mitjançant l'establiment de sistemes d'energia renovable centrats en pràctiques agrícoles sostenibles.

La introducció d'infraestructures de tipus comunitari pot facilitar l'assoliment d'objectius més amplis; Es tracta d'una oportunitat per introduir i gestionar noves tecnologies per fomentar fonts sostenibles d'energia i portar a terme la transferència de dicha tecnologia a la propietat de la comunitat. En lloc d'imposar pràctiques alienes i nous enfocaments en comunitats remotes, la plena incorporació de la població local als projectes proporciona la base per ampliar i replicar el projecte en altres comunitats, oferint la possibilitat que liderin ells mateixos el seu desenvolupament sostenible.

Els resultats parlen per si mateixos. En Bissora, a la regió d'Oio, a Guinea Bissau, ADPP va instal·lar plaques solars en 51 dependències comunitàries (així com 39 bombes d'aigua alimentades amb energia solar) i 51 dependències comunitàries (centres comunitaris, escoles, centres de salut i mesquites). D'aquesta manera, 15.000 persones van experimentar una millora considerable en les seves condicions de vida.

Gràcies a iniciatives com aquesta, és possible aconseguir resultats positius per a les comunitats locals, incloent una reducció significativa en la càrrega de treball de les dones (per exemple, per procurar aigua), un major sentit de la cohesió de la comunitat, especialment en el cas Dels joves, i l'oportunitat d'impartir classes d'alfabetització per a adults més enllà de la caiguda del sol, pel que no interfereixen amb les tasques agrícoles i el treball diari.

El escenari global pot semblar volàtil i incierto. Però, sigui quin sigui les decisions polítiques globals, a través d'aquest tipus d'enfocaments centrats en la població local i en el seu empoderament podrem assegurar que la comunitat internacional es centra en aconseguir l'accés universal a una energia, neta i sostenible.

Jesper Wohlert. Coordinador general de Humana Fundación Pueblo para Pueblo. European Partnership Director de Humana People to People

Article publicat per DEVEX

El futur està en les renovables, amb acord de París o sense ell-img1
El futur està en les renovables, amb acord de París o sense ell-img2
El futur està en les renovables, amb acord de París o sense ell-img3