De residu a recurs: el camí cap a l'economia circular

10-11-2017

És insostenible seguir aplicant un model econòmic que esgota els recursos naturals, d'aquí la importància de fer-ho per un altre que contempla els residus com a recursos. Precisament la gestió apropiada dels residus, cosa imprescindible per aplicar l'economia circular, té un paper fonamental el compromís d'administracions i ciutadania. Aquestes són algunes de les conclusions de la jornada tècnica "Avançant cap a l'economia circular. Gestió sostenible dels residus ", que s'ha celebrat aquest matí a l'Edifici Històric de la Universitat d'Oviedo amb una assistència de 80 persones.

La rellevància de les ponències i l'activa participació del públic assistent (representants d'administracions, empreses i entitats) han contribuït a l'èxit de la cita, la primera que se celebra a Oviedo sobre economia circular i gestió sostenible de residus.

Ponents d'excepció

Margarita Ruiz Sáiz-Aja, Subdirectora General Adjunta de Residus del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) va centrar la seva intervenció en l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular, que està previst que vegi la llum a principis de l'any que ve. Ruiz Sáiz-Aja considera que no és un pla de residus sinó que requereix la implicació d'altres sectors claus com economia, indústria, turisme i sanitat. L'economia circular crearia 170.000 llocs de treball directes en el sector de la gestió de residus fins 2035; s'estalviarien fins a 600.000 milions d'euros, el que presenta un 8% de la xifra de negocis de la UE; milloraria la competitivitat i la seguretat en el subministrament de matèries primeres, i es reduiria en 500 milions de tones la xifra de gasos d'efecte hivernacle (GEH).

Per la seva banda, María Elena Marañón, directora general de Prevenció i Control Ambiental del Principat d'Astúries, ha indicat que "a Astúries no s'ha desenvolupat encara una estratègia concreta d'economia circular però sí s'apliquen diferents accions transversals que la impulsen". En aquest sentit, està en revisió el Pla Estratègic de Residus del Principat d'Astúries (2017-2024), que compta amb múltiples mesures tendents a fomentar la prevenció, reutilització, el reciclatge i la valorització material de residus. Al Principat es recicla entre el 30% i el 35% de residus urbans. "Cal potenciar la recollida selectiva. El residu tèxtil, per exemple, representa un 8% de la fracció resta. Ha de disminuir aquesta xifra i augmentar la de la recollida selectiva ".

Anabel Rodríguez, Directora Executiva de la Fundació per a l'Economia Circular ha apuntat que "no oblidem que el paper ho aguanta tot. Hem d'actuar perquè s'apliquin les mesures i es produeixi un canvi en la gestió de tots els fluxos de residus. Cal canviar el xip: parlem de residus però en realitat són recursos ". Rodríguez va animar a "introduir canvis en la forma d'escometre les coses i de pensar de tots els agents econòmics i socials que intervenen en el procés de producció de residus".

Ignacio Fernández de Páramo, regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament d'Oviedo, va assegurar que "se'ns acaba el temps, hi ha limitació de recursos i no els gestionem com hauríem". Fernández ha apel·lat a un consum racional dels recursos i ha assenyalat la importància que les ciutats apostin per altres models de consum. "Des de les administracions hem de ser els primers a arribar al reciclatge complet, per exemplaritat", ha afegit.

El Gerent de COGERSA, Santiago Fernández, ha assenyalat que "el paper de la Ciutadania de és fonamental per a la separació en origen dels residus. Abans, però, d'exigir als ciutadans i de passar-li aquesta responsabilitat, cal fer altres passos: hauríem de ser més exigents amb els organismes i les administracions, perquè siguin exemplars i en les seves instal·lacions es faci recollida selectiva i compres verdes, per exemple ; exigir a les indústries que facin una separació adequada de residus, i als centres comercials. Al ciutadà hi conscienciar i convèncer i, quan es superin aquests graons previs, caldrà exigir-li ".

Ricardo Rodríguez, responsable de Recollida a Astúries, Lleó i Navarra d'Humana, va comentar durant la seva intervenció que "administracions i gestors de residus hem de ser transparents en els nostres objectius, processos i resultats. És llavors quan el ciutadà entendrà perfectament el que fem i estarà més disposat a comprometre per la sostenibilitat ". Cal convèncer a l'administració local dels beneficis de la gestió de residus i per descomptat cal fer-ho molt més allà on hi ha negativitat cap a la recollida selectiva, segons Rodríguez.

Javier Domínguez, President SOGAMA, ha explicat que l'entitat, que compleix el seu 25 aniversari aquest any, ha apuntat que el 2013, el residu tèxtil representava el 8,3% de la fracció resta; tres anys després, la xifra s'ha reduït al 5,3%. "És una evolució positiva gràcies a Humana. No obstant això, encara parlem de 41.000 tones de tèxtil que acaben en la fracció resta i, per tant, no es poden aprofitar. Encara tenim feina per fer per separar bé en origen, un treball conjunt entre Sogama, Humana i la societat ". Domínguez va destacar les inversions que van a dur a terme per potenciar l'economia circular.

Per la seva banda, Gustavo Pampin, del Departament de Promoció Nacional d'Humana, va recordar que el tèxtil és el residu amb major capacitat de reutilització i aprofitament. "És un recurs amb una finalitat social", ha afirmat. I ha demanat que tingui el mateix nivell de reconeixement per part de les administracions i la ciutadania com la resta de fraccions. "Humana està present a Galícia des de 1999 i recull al voltant de 2.100 tones anuals de residu tèxtil. Si a la planta de SOGAMA arriben 41.000 tones de roba com impropi, el camí a recórrer és gran ", ha assegurat i ha afegit:" Humana recull a Galícia el 10% de tot el que recull a Espanya. Si recollíssim més, podríem reutilitzar més, dedicar més recursos a fi social i crear més llocs de treball ".

Segons l'opinió de Luis Lamas, regidor d'Obres i Serveis de l'Ajuntament de Carballo (La Corunya) "cal implicar la ciutadania per logar majors cotes de recollida selectiva amb un compromís continu del dia a dia, per aconseguir que se senti orgullosa d'on viu ". En aquest sentit, va destacar la importància de la participació ciutadana per avisar de qualsevol incidència relacionada amb el medi ambient, "aquesta confiança s'aconsegueix amb la constància". "No cal imposar ni convèncer sinó implicar els ciutadans", ha conclòs.

Olatz Garde Mazkiarán, Educadora Ambiental de la Mancomunitat de Sakana (Navarra) va apuntar que "els ciutadans som els consumidors i entre tots cal fer un canvi d'hàbits molt gran per apostar per un altre model de producció i consum. Això és una cosa que no s'aconsegueix d'un dia per l'altre. I no queda temps. La millor manera de convèncer els ciutadans de tot això és demostrar com els beneficia aquesta aposta pel medi ambient i la sostenibilitat, potser amb taxes i amb sancions ".

El catedràtic de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), Felipe Macías, es va mostrar rotund: "El residu és un recurs, el que hem de fer és conèixer molt bé la composició dels nostres residus. Portem moltes coses a abocador perquè la legislació ens obliga. Insisteixo, hem de conèixer millor els nostres recursos i adoptar millors solucions ".

Rubén Rosón, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament d'Oviedo, encarregat de la cloenda de l'acte, va declarar que "anem a haver de decidir com a societat si treballem i ens col·loquem del costat del que volen un món més just i més sostenible, o bé continuar amb una pràctiques antigues que esgoten els recursos ". I va citar tres reptes als quals tota societat ha de respondre en breu: l'automatització de l'ocupació, la finitud dels recursos i el desafiament d'un temps que imposa una velocitat enorme a la transformació social.

De residu a recurs: el camí cap a l'economia circular-img1
De residu a recurs: el camí cap a l'economia circular-img2
De residu a recurs: el camí cap a l'economia circular-img3