2017: 18.281 tones de roba usada recollides amb finalitat social

12-01-2018

La Fundació ha recuperat 18.281 tones de tèxtil usat a Espanya el 2017, un 1,6% més que l'any anterior (17.983 tones), confirmant la fidelitat del ciutadà cap a un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social; el 2015 aquesta xifra se situava en 16.853 tones.

Humana compta amb 5.190 contenidors a Espanya en virtut dels acords que manté amb més de 2.000 ajuntaments i entitats privades. La ciutadania diposita en ells la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitza i als que l'organització dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans. L'objectiu de la Fundació és que la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

Motius del creixement

Elisabeth Molnar, directora general d'Humana, considera que l'increment en la recollida selectiva respon a diverses causes: "En primer lloc, cada vegada hi ha més interès per part de la ciutadania i de les administracions per reduir la quantitat de residus i allargar la vida d'aquelles peces que estan en bon estat. Mitjançant la recuperació de la roba usada, vam aconseguir disminuir el volum d'impropis que acaben en altres fraccions, a més de possibilitar la reutilització i recuperar matèries primeres. Ho fem per dotar a aquests recursos d'un fi social, ja que les peces que es rebutgen són un actiu que, gestionat degudament, es converteix en motor de progrés a Espanya i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament en l'hemisferi Sud " .

"En segon lloc", afegeix, "com a especialistes en preparació per a la reutilització, gestionem les donacions de roba i calçat usat per obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d'economia circular. Així, convertim els residus en recursos perquè siguin utilitzats una i altra vegada, i contribuir a una societat econòmica i socialment sostenible ".

El benefici ambiental

La reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueix els residus en els dipòsits controlats ia les plantes incineradores, així com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les 18.281 tones recollides a Espanya el 2017 representen un estalvi de 57.934 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa que el planeta agraeix. Equivalen a l'emissió anual de 21.760 cotxes (que circulen 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni de 432.349 arbres.

El benefici social: ocupació verda i cooperació

D'altra banda, la gestió del residu tèxtil reporta dos grans beneficis socials: el primer és la creació d'ocupació verda i la contribució a l'economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana compta amb una plantilla en creixement gràcies al fet que genera una ocupació indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollit.

El segon és l'aportació de recursos a projectes de cooperació al desenvolupament. Després de tres dècades d'activitat, 2,4 milions de persones s'hagin vist involucrades en els projectes de desenvolupament que Humana porta a terme als països del Sud de la mà dels seus socis locals. L'organització ha destinat més de 30 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible a partir de l'enfortiment de les capacitats dels petits agricultors o els programes de lluita contra el VIH / SIDA, entre d'altres accions de desenvolupament.

2017: 18.281 tones de roba usada recollides amb finalitat social-img1
2017: 18.281 tones de roba usada recollides amb finalitat social-img2